Tafel Kunst&Cultuur en het Kulturhus: film “de Rode Ziel” van Jessica Gorter (Rabozaal)

 

De Tafel Kunst & Cultuur draait - in samenwerking met het Kulturhus - de film “De Rode (Russische) Ziel” van Jessica Gorter (dochter van de NES-leden Ida en Oene Gorter). Jessica zal de (achtergronden van de) film inleiden en na afloop eventuele vragen beantwoorden.

Voor meer informatie, zie hier

De film  is gratis toegankelijk.

 

Hoe komt het eigenlijk dat er nog zoveel Russen zijn die Stalin blijven verdedigen als groot leider en held? Die vraag staat centraal in Jessica Gorters film De Rode Ziel. Haar beelden leggen de psyche bloot van de hedendaagse Rus en laat een wereld zien vol tegenstrijdigheden. In een mozaïek van intieme portretten spreken gewone Russen openlijk over hun trauma’s, geworteld in een gewelddadige geschiedenis. Verhalen van trots en pijn wisselen elkaar af.

In het land waar nagenoeg geen enkele familie gevrijwaard is gebleven van Stalins terreur van honger, angst en geweld, is nooit iemand veroordeeld voor de misdaden begaan onder zijn bewind. Is Stalin een held die de Sovjet-Unie naar de overwinning heeft geleid? Of kan hij verantwoordelijk worden gesteld voor de miljoenen slachtoffers die onder zijn regime zijn gevallen? Tot op de dag van vandaag, meer dan 50 jaar na de dood van Jozef Stalin, zijn de inwoners van het huidige Rusland diep verdeeld over hoe om te gaan met pijnlijke herinneringen uit dit verleden. Regisseur Jessica Gorter vertelt er zelf over: ‘De chaotische jaren ‘90 die volgden op het opheffen van de Sovjet-Unie bleken voor veel Russen opnieuw traumatisch. De ‘beloofde’ vrijheid ging hand in hand met een keihard kapitalistisch stelsel. In De Rode Ziel laat ik niet alleen zien hoe de eerste generatie omgaat met de trauma’s, maar komt ook aan bod welke invloed deze trauma’s hebben op de volgende generaties en hoe zich dit in het huidige Rusland manifesteert.’ Gorter verzorgt deze middag een inleiding en zal na afloop van de film vragen uit het publiek beantwoorden.

Kenmerken van deze activiteit

Datum van activiteit 13-okt-2019 15:00
Einddatum activiteit 13-okt-2019 17:00
Locatie KH - EGW
Top