Lezing Vergeten groenten en eetbare wilde planten door mevrouw Ella Halma

 

De Dominee Prinszaal was het decor voor een spannende culinaire middag. Spannend, omdat de Tafel Reizen & Natuur als experiment een lezing had georganiseerd die normalerwijze op de avond zou hebben plaatsgevonden.
Gezien het teruglopend bezoek aan de NES voor lezingen in de avond is besloten deze lezing op de middag te organiseren. Het aantal bezoekers voldeed aan onze verwachtingen.

2019 08 15 Tafel RenN kl

Mevrouw Halma is natuurgenezer en zij begon de middag met een uiteenzetting hoe zij tot dit beroep gekomen was. Na een aantal opleidingen besloot zij zich verder te verdiepen in de genezende werking van planten en kruiden, geholpen door hetgeen zij vond in en rond haar tuin in Lunteren.

Op bevlogen en geestige wijze liet zij zien tot welke families groenten en planten behoren en wat ze bevatten aan vitamines en mineralen.
Kijk in de eigen tuin maar eens naar het Zevenblad. Door menig tuinier verguisd, is het door de Romeinen naar Nederland gebracht als groente. Het is goed voor degenen met jicht, het kan als soep, maar ook in een salade.

Hieronder het recept voor een heerlijke pesto:
10 (jonge) blaadjes zevenblad, 5 blaadjes basilicum, 4 tenen knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas, 50 gram pijnboompitjes, olijfolie, zout.
Meng in de blender de olie met het zevenblad. Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk en doe het erbij. Dan alles bij elkaar in de blender en bewaar de pesto in een glazenpotje. Doe er zoveel olijfolie erbij dat de pesto net onder staat.

Na de pauze kregen de aanwezigen heerlijke hapjes te proeven met verschillende soorten groenten en planten. Ook was er gezorgd voor een soepje gemaakt van wortelpeterselie.
Het gaat te ver om alles hier op te noemen, daarom verwijzen wij naar onderstaande website.

De uitleg werd afgewisseld met korte, toepasselijke gedichtjes en werd afgesloten door een prachtig gedicht over de Vlier, geschreven door mevrouw Halma zelf.

Mevrouw Halma had een keur aan eigen gemaakte producten meegenomen, alsmede een boekje met recepten voor de vergeten groenten. U kunt dit eventueel bestellen via haar website: www.halmanatuurgeneeskunde.nl.

Het was een zeer geslaagde middag en ik weet zeker dat er in sommige huishoudens avontuurlijker gekookt gaat worden.

Wij danken alle aanwezigen voor hun enthousiaste deelname. Wij hopen in de toekomst vaker iets te kunnen organiseren gedurende de middag.

 

Onze derde golfdag van dit jaar (2 september) was op de baan van De Gelpenberg in Aalden in Drenthe. 

We stonden perplex van de prachtige accomodatie en clubhuisvoorzieningen. Met 27 deelnemers waren we om 11.00 uur startklaar voor de koffie en daarna begon de wedstrijd. Onder deze 27 waren er drie voor de eerste keer bij: Frans Roelofs, Gerrit Wijngaards en Peter de Lint.

Het was een groot genoegen deze baan te spelen; er waren voldoende uitdagingen en dat hoort bij deze sport. De baan ligt in een fraaie omgeving en straalt Drentse rust uit. Zoals zoveel golfbanen had deze ook te lijden onder de droogte van dit en vorig jaar. Dit kwam wel weer ten goede aan de lengte van de golfslagen; de ballen willen dan ver rollen, als ze ten minste recht geslagen worden!

2019 09 02 Gelpenbergkl

Onder prima weersomstandigheden kwamen de deelnemers met goede scores binnen; uitzonderingen daargelaten.
De winnaars bij de dames waren Bep Pol en Janneke Goldberg;
bij heren waren dat Gert van der Molen en Henk Timmer. 
Na kritische bestudering van de uitslag kon worden vastgesteld dat de over-all winnaar Bep Pol was. Zij ontving met enige trots de Willem vd Vlugtbokaal.

Na gezellig borrelen en een prima verzorgd diner was het ca 21.00 uur en ging iedereen huiswaarts.

Op 24 september spelen we onze laatste wedstrijd van dit jaar in Ermelo.

 

 

 

Op vrijdag 23 augustus werd de jaarlijkse NES Vrijwilligersborrel gehouden.

Ruim meer dan de helft van onze 126 dames en heren waren aanwezig. Met ons allen zorgen wij ervoor dat alles binnen de NES vrijwel vlekkeloos verloopt. Onze catering “divisie” had voor drankjes en hapjes gezorgd en wij hadden een gezellige middag in de Ds. Prinszaal.
Ludy Beumer, uw secretaris

P1040596k

 

Voor alle foto's op NES in BEELD, klik hier.

 

Bezoek aan de scheepswerf in PAPENBURG.

Wat een mooie manier om het 15-jarig bestaan van de Tafel Economie te vieren. Met 54 leden, waarvan 12 dames, waren we met de bus op reis naar één van de grootste werven voor cruiseboten ter wereld: MEYER WERFT in Papenburg in Duitsland. Er werken ca 3500 werknemers en nog eens 14000 mensen werken in de toeleverende bedrijven.

09IMG 0304 klein
De oorsprong van dit bedrijf ligt in de 16e eeuw toen er in dit gebied turf werd afgegraven en vervoerd moest worden eerst met paard en kar en later met boten. De fam. Meyer heeft van generatie op generatie vanaf 1795 een bedrijf opgebouwd tot een concern dat wereldwijd naam heeft gemaakt met de bouw cruiseschepen/veerboten voor enkele honderden mensen tot wel vijfduizend. Eerst van hout en later van staal, tegenwoordig met de meest moderne voorzieningen en luxe voor de verwende gasten van vandaag.

 

We kregen een drietal films te zien over de historie van het bedrijf, de bouw van de schepen en de wijze waarop de schepen door het smalle Emskanaal naar de open zee, 40 km, gemanoeuvreerd worden.
In 2 groepen werden we door het bedrijf geleid en kregen we een prima indruk van de gigantische productiehallen waar alle componenten van de schepen werden gemaakt en/of samengesteld en met enorme hijskranen op hun plaats werden gebracht in de schepen in aanbouw, soms 20 etages hoog.
Jaarlijks kunnen 3 tot 4 grote cruiseschepen worden geleverd; de doorlooptijd is ca 36 maanden: 18 maanden voorbereiding en een zelfde periode voor de bouw en aflevering.
We waren allemaal onder de indruk van de wijze waarop dit bedrijf zich technisch en zakelijk heeft weten te ontwikkelen: uniek!
Veel waardering was er voor de rondleiders die ons met veel kennis en de nodige humor wisten te boeien. Wij kregen er een droge keel van.

Tot slot: hulde voor het presidium van onze Tafel Economie. Zij hebben ons een excursie geboden die uitermate boeiend was. Zelfs een mankement aan de bus bracht hen niet van hun stuk. Presidium bedankt.
Th. v.d. Heuvel

Voor meer foto's klik hier voor NES in BEELD

 

 

Top