NIEUWS

Indisch buffet 25 november

Op vrijdagnamiddag meldden zich 44 NES leden voor het ‘Indisch Buffet’ van Medaj Makan. Door een probleempje bij de cateraar kwam het eten iets te laat, maar de aanwezigen hadden geen moeite om te wachten. Onder een drankje en door het Bestuur verstrekte Indische snackjes werd uiteindelijk met applaus het buffet verwelkomd en genoot men van een heerlijke maaltijd. Leuk was ook dat de ds. Prinszaal een ietwat Indische sfeer had gekregen door de aankleding van de zaal. Wajang-poppen en andere voorwerpen van Indische afkomst vormden het decor van deze gezellige maaltijd die werd geserveerd in buffetvorm met heerlijke gerechten zoals Saté Atam, Rendang, Ikan Ritjaq, Oseng Oseng, en nog veel meer. Kortom, voor herhaling vatbaar.

najaarsbuffet 550x450

voorstelling Miss Riboet 19 november

miss riboet 550x450

Met professionele zang, dans, acteer- en vertelkunst werden de meer dan honderd bezoekers aan de hand van het levensverhaal van Miss Riboet aan het denken gezet over ons koloniale verleden.
Het was een prachtige en ook ontroerende voorstelling. Een persoonlijk verhaal, maar ook een verhaal van velen! Een mooie combinatie van inlevende liedjes, geschiedvertelling en soms absurdistische showbizz/revue. Het maakte herinneringen los, die verstopt zijn gebleven.
Deze voorstelling was  ook opengesteld voor niet-NES-leden. Voor deze bezoekers (ongeveer veertig) was er informatie over de NES en de jaarprogramma’s van de Tafel Kunst & Cultuur en de Tafel Muziek. Kortom, een in alle opzichten, geslaagde avond!

Klik hier voor een uitgebreider verslag met meer foto’s en indrukken van bezoekers.

Ontmoeting met Hans van der Hoeve 11 november

Tijdens de Ontmoeting met de Tafel Economie vertelde oud burgemeester (2012-2019) Hans van der Hoeve over zijn ervaringen in Epe. Een burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college. De vernieuwing van de Heerderweg, als voorbeeld, leerde dat burgerparticipatie een zeer belangrijke rol speelt. Hans gaf aan dat je dicht bij de inwoners moet blijven en samenwerken. Naast vele leuke dingen maakte hij ook vervelende dingen mee, zoals de dood van dominee Vreekamp bij het gemeentehuis. Het omgaan met de pers noemde Hans een haat/liefde verhouding, je hebt elkaar wel nodig. Als leukste noemde hij onder andere het afscheidsdiner met acht kinderburgemeesters in de Ossenstal en een gezinshereniging die met behulp van de staatsecretaris gelukt is. Na afloop genoten de aanwezigen, onder het genot van een hapje en een drankje, van een gezellig samenzijn.

ontmoeting hans van der hoeve 550x450

Biljarttoernooi Biddinghuizen 7 november

biddinghuizen 550x450

10 NES biljarters vertrokken maandagochtend 7 november via carpool naar Biddinghuizen om daar de strijd aan te binden met BBC Biddinghuizen, de lokale biljartvereniging. Niet voor het eerst. Voor de coronatijd was de NES er al enkele keren geweest en dat was goed bevallen. Ook nu was er weer sprake van een goed georganiseerde ontmoeting, inclusief lunch. Op vier tafels streden de biljarters in de spelsoort libre om de eer en de wisselbeker. De winnaar van het individueel toernooi was een BBC’er. Rein van Dam werd heel knap tweede en Chris Broersma derde. Na afloop van de geplande partijen werd er op 2 extra grote biljarts een afsluitende wedstrijd gespeeld waaraan alle 20 biljarters konden deelnemen. Deze teamwedstrijd eindigde in een gelijkspel. De wisselbeker ging dit keer naar de NES. Pas na 17 uur keerden de NES’ers huiswaarts. Een lange dag maar met veel spelplezier en gezelligheid beleefd! Klik hier voor de plaatjes.

Ontmoeting met de Tafel Muziek 4 november

Het was gezellig druk bij deze Ontmoeting. Koos Wolff, die zelf een piano had meegenomen, vertelde dat een pianostemmer altijd eerst begint met het stemmen van de A (A4). Deze toon moet namelijk precies 440 hertz zijn. Van daaruit worden de andere tonen gestemd. Hij vroeg of iemand het eens wilde proberen. Dat bleek niet mee te vallen door de grote kracht op een snaar. Koos werkte jaren in het onderwijs als sportleraar en leraar Engels. Maar hij wilde wat anders. Hij liet zich omscholen tot pianostemmer, een loopbaanswitch waar hij geen spijt van heeft. Er kwamen veel vragen uit het publiek. Tussendoor speelde Koos enkele chansons en moest geraden worden welke dat waren. Er werd enthousiast meegezongen. Na afloop van zijn voordracht werd er onder het genot van een hapje en een drankje nog geanimeerd met elkaar gepraat.

koos wolff 660x450

Valse Kunst 14 oktober

valse kunst 550x450

 Vrijdag 14 oktober deed Hans Verberne, onder grote belangstelling, een boekje open over de wereld van meestervervalsers. Deze konden slechts erkenning krijgen van hun kwaliteiten door in de stijl – en onder de naam – van grote meesters vervalsingen op de markt te brengen. Zo werden de zogenaamde kunstexperts op het verkeerde been gezet. Hans toonde een aantal voorbeelden. Het percentage valse kunst bij particulieren en in musea wordt geschat tot 40%. En dat terwijl we de beste vervalsers op dit moment nog niet kennen. Vanwege gezichts- en waardeverlies zullen bezitters van kunst niet snel hun kunstwerken op echtheid laten controleren. Toch worden vervalsers op enig moment opgespoord en berecht. Maar ze zijn dan inmiddels zo bekend dat hun eigen werk ook wordt erkend en geldelijk gewaardeerd. Het publiek ziet ze als de Robin Hoods van de kunstwereld, die de rijken met ‘gebakken lucht’ geld afhandig maken. Foto: Meestervervalser Geert Jan Jansen.

Lezing Hundertwasser 12 oktober

Een bijna volle ds. Prinszaal luisterde woensdag 12 oktober muisstil naar historica Monique Hafkamp. Onderwerp was de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser die in de twintigste eeuw even spraakmakend (poedelnaakt voor zijn publiek) als grensverleggend was. Met zijn (gras)isolatie van daken was hij in zijn bouwwerken zijn tijd ver vooruit. Uit de beelden werd heel duidelijk dat hij de Spaanse kunstenaar Gaudí als inspiratie zag, beiden waren groot voorstander van afwijkende vormen en, vooral, sprekende kleuren. In alles wilde Hundertwasser afstand nemen van de toen dominante stijl van de ‘moderne architectuur’. Een huis moest zo ontworpen zijn dat het voelde als een tweede huid! Hundertwasser bewees zich ook in de schilderkunst en de grafische ontwerpen. Te veel om op te noemen aldus Monique. Tafelvoorzitter Hans Verberne dankte haar voor het mooie inkijkje onder het memoreren dat zij begin volgend jaar terugkomt bij de NES voor een aantal boeiende lezingen over Italiaanse Kunst.

hundertwasser 550x550

Ontmoeting Tafel Biljart 7 oktober

Vrijdagmiddag 7 oktober organiseerde de Tafel Biljart een Ontmoeting met …. bijeenkomst. Jop de Jong uit Arnhem, viervoudig Nederlands kampioen Biljart Artistiek, speelde de hoofdrol. Hij is in staat op onnavolgbare wijze de meest complexe figuren (trickshots) te laten zien. De biljartballen zien alle hoeken van de tafel, soms met hele bizarre curves en effecten. Jop is een gedreven en enthousiaste entertainer die een geweldige show weggeeft, waarbij het publiek aan zijn lippen hangt. Hij is een ware ambassadeur voor de biljartsport! Tafelvoorzitter Jaap Poppema bedankte Jop voor zijn optreden van maar liefst een uur. De middag werd afgesloten met een gezellig samenzijn met bitterballen en een drankje. Ruim 30 bezoekers gingen, een ervaring rijker, tevreden weer naar huis.
Klik voor een weergave van de bijeenkomst hier.
Klik voor een filmische impressie van 3 minuten hier.

Veluws Swing Combo 24 september

Zaterdag 24 september 2022 trad het Veluws Swing Combo op in een goed gevulde ds. Prinszaal. Twee en een half jaar hadden we erop moeten wachten maar swingen konden ze nog steeds. Het Combo trakteerde op een breed scala aan nummers: ballads, blues, swing. Er waren er niet veel in het publiek die stil konden blijven zitten. Jan Vervoort schitterde met ‘Petite Fleur’ op zijn klarinet. Ton Tijink nam Het sfeervolle en toepasselijke ‘Autumn Leaves’ voor zijn rekening met zang en gitaar. ‘Who’s sorry now’ kwam voorbij en ‘Take the A Train’ van Duke Ellington met een mooie drumsolo van Klaas Brouwer. Pianist Herbert Bos leek in zijn solo één met zijn instrument en dat gold ook voor bassist André de Graeff. Jan Vervoort lichtte de diverse nummers op onderhoudende wijze toe. Het was één groot genieten.

Veluws Swing Combo

Waterstof lezing 15 september

Donderdag 15 september gaf Paul Bombeld, hoofdredacteur van het digitale Waterstof Magazine, een inkijkje over de waterstof economie. Waterstof ontstaat als water door middel van elektrolyse gesplitst wordt in zuurstof en waterstof. Elektrolyse is een proces waarin samengestelde stoffen worden ontleed. Dit proces vraagt veel energie. Het liefst wordt hier groene energie voor gebruikt, maar deze energie kan slechts voor een korte tijd opgeslagen worden. In waterstof kan energie veel langer opgeslagen worden. Waterstof wordt in woningen nog weinig toegepast, het is nog erg duur. Er zijn in Noord Nederland 20 bussen die op waterstof rijden. Daarnaast zijn er 10 waterstoftankstations in Nederland. Europa kan nooit zelfvoorzienend worden met groene energie. Als Nederland dat zou willen, zou het volgebouwd moeten worden met windmolens. Waterstof wordt daarom geïmporteerd uit Chili, IJsland, Noorwegen en Roemenië. 

Scroll naar top

De NES activiteiten zijn in juni beperkt opgestart. Kijk op de Agenda-pagina van deze site en lees de protocollen!

NES logo