NIEUWS

Algemene Vergadering 23 maart

In een uitverkochte ds. Prinszaal troffen 58 leden en het zittende bestuur elkaar voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Een bijzondere dit keer want maar liefst 3 bestuursleden stapten uit om plaats te maken voor hun opvolgers. De jaarrekening 2022, voorzien van een stempel van goedkeuring door de kascommissie, de begroting en het jaarverslag van de secretaris waren ook dit keer hamerstukken. Vervolgens werd afscheid genomen van Nettie Aslander, Cezi Visser en Otto Kouer, met lovende woorden en afscheidskado’s, toegesproken door de zittende bestuursleden. Veteraan Tieme Platje nam, als vanouds, namens de leden het slotwoord voor zijn rekening en sprak, naast een dankwoord aan de vertrekkers, zijn vertrouwen uit in de nieuwe bestuursleden: Jaap Burger (voorzitter), Teuny Kok (activiteiten) en Jan Kemper (penningmeester). Terugtredend voorzitter Otto Kouer sloot de ook dit keer weer professioneel geleide vergadering af met een uitnodiging aan de aanwezige leden om naar de Sociëteitskamer te gaan voor een borrel en hapje. Klik hier voor foto’s.

av2023 550x550

Laatste TVO overleg in oude samenstelling 3 maart

TVO overleg 3-3-2023 550x450

Eenmaal per kwartaal treffen NES bestuursleden en vertegenwoordigers van de Tafels, meestal de voorzitters, elkaar in vergadering. Dan wordt er bijgepraat over alle zaken die de NES raken. De Tafels vertellen in het kort wat er op dit moment speelt en wat de plannen zijn voor de rest van het jaar. Heel nuttig want zo horen de Tafels uit de eerste hand of er zaken spelen die ook voor hen van belang zijn. Ideeën worden uitgewisseld en eventuele problemen kunnen leiden tot een discussie en mogelijk oplossingen. 3 maart vond zo’n TVO overleg voor de laatste keer plaats met het huidige bestuur. Aanleiding voor Tafelvoorzitter Hans Tromp om het spreekgestoelte op te eisen en een woord van dank en waardering uit te spreken voor elk van de binnenkort uittredende bestuursleden: Otto Kouer, Nettie Aslander en Cezi Visser.

Afscheid Rien van de Stege 23 februari

Tijdens de laatste vergadering van het presidium van de Tafel Economie op 23 februari heeft Rien van de Stege afscheid genomen als presidiumlid. Voorzitter Hans Tromp prees Rien voor de vele ideeën die hij heeft ingebracht gedurende zijn tijd als presidiumlid. Hij heeft zich steeds met enthousiasme ingezet om de lezingen en excursies van de Tafel goed voor te bereiden. Om hem te bedanken overhandigde Hans aan Rien de Wateratlas van Nederland, met daarbij een boekenbon. Rien gaf aan dat hij met plezier weggaat maar zeker actief lid blijft van de Tafel Economie. Rien heeft aan zijn opvolger Tonny Tuitert alle informatie en lopende activiteiten overgedragen. De hele Tafel Economie bedankt Rien voor al zijn inspanningen en enthousiaste inbreng.

afscheid v.d. stege 550x350

Lezing Inge Brouwer over gezonde voeding 1 maart

voedselsystemen 550x550

Woensdagmiddag 1 maart gaf Dr. Ir. Inge Brouwer een lezing over het onderwerp gezonde voeding. Ze vertelde dat overal op de wereld malnutrition voorkomt. Voeding is niet eerlijk verdeeld, ook niet binnen een land. Slechte en/of ondervoeding is de belangrijkste oorzaak van sterfte wereldwijd. De Wereld Gezonheidsorganisatie (WHO) adviseert dagelijks: 400 g fruit en groenten, peulvruchten, noten, volkorengranen, min. 25 g vezels/dag, beperking van suikers, verzadigde vetten en zout (max. 5 g/dag), geen bewerkte vleessoorten en minder dan 500 g rood vlees/week. In arme landen is er vaak teveel energie uit bewerkte granen, bijv. rijst. En te weinig van duurdere producten zoals noten, fruit, groenten, zaden en peulvruchten. Het is daar ook lastig om de voeding volwaardig te krijgen zonder dierlijke producten. Hoe ziet ons etensbordje er over 10 jaar uit? Inge denkt: minder vlees en meer groenten en fruit. Er was een goede opkomst en een geïnteresseerd publiek.

Wandelen door Epe 23 februari

Donderdagmiddag wandelde men met de Tafel Reizen & Natuur aan de hand van het boekje ‘Te voet door Epe’ door het dorp. Op de hoek van de Hoofdstraat bij de VVV werd in 1826 de eerste dorpsschool gebouwd. De tweede dorpsschool opende in 1890 op de plek die nu parkeerplaats is. Bij het Burgemeester Sweerts de Landaspark probeerde men de locatie van het in 1812 afgebroken landhuis ‘De Quickborn’ te traceren. Toen naar de Nijverheidsschool, villa Beekzicht, villa Vijvervreugd en de dorpskerk. Deze staat op dezelfde lijn als de prehistorische grafheuvels. Vermoedelijk liepen hier al voor onze jaartelling mensen rond. Op de hoek Julianalaan/Sint Antonieweg staat de mooie ‘villa Antoniehof’. De naam verwijst naar het gelijknamige Gilde, waar men zich sinds de veertiende eeuw bezighield met de zorg voor arme dorpsgenoten. Het zandpad langs de voormalige spoorlijn Apeldoorn-Zwolle bracht de wandelaars weer op de hoofdweg.

Wandelen door Epe 550x450

biljarters helpen elkaar verder februari

biljartlessen 550x450

Naast de reguliere competities startte de Tafel Biljart in 2023 ook met iets nieuws: interne opleiding. Biljarters die het spel wat beter onder de knie hebben oefenen met biljarters die wel wat hulp kunnen gebruiken. Henk Batterink, Albert Dragt en Cees Kok zijn de coaches die zich hiervoor beschikbaar hebben gesteld. Zonder hulp blijft de biljarter vaak hangen in slechte gewoontes waardoor zijn of haar spel niet meer vooruitgaat. Met dit mooie initiatief worden de biljarters een stapje verder gebracht. In het verleden huurden we daar een externe docent voor in, nu lossen we dit op binnen de Tafel Biljart! Lennie Tiessens (op de foto met coach Albert Dragt), die al wat lessen achter de rug heeft, reageert enthousiast: “Ik leer het misschien nooit echt goed, maar het is een gezellig spelletje en ik vind het jammer dat er niet meer vrouwen aan meedoen. Kom op dames!!”

Optreden duo Balqana 11 februari

Zaterdag 11 februari trad Duo Balqana, op uitnodiging van de Tafel Muziek, op voor ruim 50 NES leden. Zij luisterden verrukt naar de klanken die Monique Lansdorp en Hans Derksen aan hun instrumenten wisten te ontlokken. Soms klonk de muziek dromerig, soms hard en wild als ‘de mannen dansten’, zoals Monique toelichtte. Dan weer teer en gracieus ‘als de vrouwen aan de beurt waren’. Het publiek waande zich in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Bosnië. Monique legde ons de verschillen uit tussen de volksmuziek van de diverse landen. Vanuit het publiek werden er veel vragen gesteld. Monique liet ons behalve met haar viool ook kennis maken met de vaastrommel, een percussie-instrument waarmee ze moeiteloos allerlei ritmes kon laten horen. De middag vloog om en beide musici kregen een staande ovatie van het enthousiaste publiek.

Balqana 550x450

lezing jan huttinga 8 februari

Lezing Huttinga 550x450

Woensdagmiddag 8 februari genoot een groot aantal mensen van de door de Tafel Reizen & Natuur georganiseerde lezing met filmbeelden van Jan Huttinga. Jan is al bijna 36 jaar jachtopziener in het grootste landgoed van Nederland, het kroondomein in het Loo. Zelf noemt hij het dikwijls met recht ‘het kroonjuweel’. Hij toonde fantastische beelden van edelherten, reeën, wilde varkens, vossen, dassen, vogels, reptielen en wolven. De opnames waren gemaakt in de verschillende seizoenen, en daardoor steeds weer anders en verrassend. Jan is ook hobby natuurfotograaf. Dat sprak uit de foto’s die hij liet zien. Zijn beelden waren prachtig, wonderlijk mooi maar soms ook wreed, zoals de natuur kan zijn. We hebben weer kunnen ontdekken dat we in een schitterende omgeving wonen en leven.

lezing moderne architectuur 1 februari

In het eerste deel van zijn presentatie gaf spreker Jelte van Koperen een beeld van het werk van het architectenbureau Mecanoo van Francine Houben. In het tweede gedeelte liet hij ons zien dat het bureau MVRDV uit Rotterdam qua gedurfdheid nog een stapje verder gaat. Kenmerkend voor de bouwwerken van deze bureaus is dat je er geen stijlkenmerk meer aan kunt hangen. Waar het deze bureaus om gaat: hoe krijgen we de functies van het gebouw optimaal ingevuld. Hoe kunnen we het gebouw passend maken in zijn omgeving. En hoe kan het gebouw een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van die specifieke omgeving. Kortom, de dienstbaarheid van het gebouw staat centraal. Door zijn enthousiaste en professionele manier van presenteren wist Jelte anderhalf uur te boeien. Een groot aantal voorbeelden toonde aan dat hedendaagse architectuur niet alleen cultuur maar ook kunst is.

Lezing Architectuur

Afscheid Sylvia Sa-Smeenk 16 december

Sylvia Sa

Op 16 december namen de leden van de Tafel Huiskamerbridge in een gezellige sfeer afscheid van Sylvia als initiator en gedreven leidinggevende van de Tafel HKB. Zij gaf de Tafel in ruim 14 jaar vorm, met ondersteuning van enkele andere leden. Het nieuwe presidium, bestaande uit Jan Dudok van Heel, Annemarie Buis en Eveline Drevijn bedankte haar, samen met de echtgenote van Jan, in dichtvorm. Ook een prachtig boeket bloemen en cadeaubon namens de Tafel ontbraken niet. De middag was extra gezellig gemaakt met een tractatie bij de thee en een drankje na afloop. Sylvia blijft gelukkig nog wel lid van de Tafel Huiskamerbridge en kan zo het nieuwe presidium met raad en daad terzijde staan. Klik hier voor de foto’s.

Jaarafsluiting Tafel Biljart 14 december

Maar liefst 25 leden waren aanwezig bij deze jaarvergadering. Een belangrijk aandachtspunt vormde de elektriciteitskosten van de biljarttafels. Een biljarttafel, die doorlopend verwarmd wordt, verbruikt per jaar net zoveel als een gemiddeld gezin. Daarom is er vorige week een systeem in gebruik genomen dat ervoor zorgt dat alleen op werkdagen de biljarttafels 8 uur per dag verwarmd worden. Dat levert een aanzienlijke besparing op. Na een terugblik op 2022 en een vooruitblik naar 2023 was het tijd voor het uitreiken van de prijzen voor de 2022 competities. Winnaars waren Henk Smaal (driebanden), Albert Olthof (bandstoten), Jenno Sijtsma (libre A) en Hans van ‘t Kruijs (libre B). Zij ontvingen een fles wijn. De erewedstrijd tussen Jenno Sijtsma en Hans van ‘t Kruijs werd gewonnen door Jenno. De vergadering werd op gezellige wijze afgesloten met een hapje en drankje, terwijl er 10-over-rood werd gespeeld.

jaarafsluiting biljart 550x550
Scroll naar boven

De NES activiteiten zijn in juni beperkt opgestart. Kijk op de Agenda-pagina van deze site en lees de protocollen!

NES logo