de nieuwe eper sociëteit

NIEUWS

Wandeling Tafels Historie en Reizen & Natuur 30 november

wandelen in emst

Zo’n twintig wandelaars verzamelden zich in ‘De Hezebrink’ in Emst. Voor enkele leden een eerste kennismaking met deze plek. Onder leiding van Evert de Jonge en Wim Broekman trokken de wandelaars het open veld in bij Emst. Er werd goed rondgekeken en af en toe was er uitleg over de manier hoe er met de plaatselijke gronden in andere tijden werd omgegaan. Evert vertelde over een vrij onbekende verzetsstrijder: kolonel G.A. van Birssum Buurman. Hij kreeg de Militaire Willemsorde. Na de oorlog woonde hij aan de Laarstraat in een boerderij, anno 1731. De boerderij is te zien vanaf de Muggenveldweg. Dit is een van de weinige holle wegen in Emst en onderdeel van een Klompenpad. Het was een stevige afstand die de wandelaars moesten afleggen maar sommigen deden dat fluitend. De afsluiting met een warm drankje vond plaats in de Hezebrink. Nogmaals dank aan Evert en Wim voor deze informatieve en sportieve middag.

Lustrumviering met muziek, gezelligheid en verbinding 10 november

Maar liefst 172 NES leden waren te gast bij het grote 20 jarig NES lustrumfeest in de Grote Kerk. Dat is bijna de helft van ons ledenbestand! Een terugblik met meer dan 200 beelden uit 20 jaar NES geschiedenis op twee fraaie beeldschermen riepen bij menigeen warme herinneringen op. Twee optredens van The Keys Sisters met songs uit de 50’er en 60’er jaren zorgden voor een vrolijke, sfeervolle stemming. Daar droeg ook organist Ane Mulder aan bij met een intermezzo op het Meere orgel. Lennie Tiessens, die aan de wieg van de NES stond, en oudste lid Tieme Platje schetsten tijdens een interview met spreekstalmeester Hans Tromp een stukje (ontstaans)geschiedenis. De cateraar uit Nunspeet had een in de ogen van allen uitstekend buffet geprepareerd. NES voorzitter Jaap Burger riep aan het einde alle bij de organisatie betrokkenen het podium op om ze letterlijk in de bloemen te zetten. Het feest werd op een muzikale wijze afgesloten met ‘You’ll Never Alone’, dat door de gasten uit volle borst werd meegezongen. Kortom, een feest om nooit meer te vergeten! Klik hier voor de fotoreportage.

lustrumfeest

Ontmoeting met Tafel Biljart 3 november

bierproeverij

Voor de ‘Ontmoeting met’ organiseerde de Tafel Biljart een bierproeverij van Veluwse speciaalbieren. Zo’n 35 mannen en vrouwen mochten genieten van 7 Speciaalbieren van de Veluwe. De presentatie was in handen van Henk Overbosch namens het Eper Biercollectief. Na een welkomstwoord hield Henk een korte inleiding over het Eper Biercollectief en het maakproces van de speciaalbieren. Bovendien vertelde hij dat de opbrengst van deze proeverij geheel ten goede zou komen aan een kindertehuis in Kenia. Elke Speciaalbier werd toegelicht en door de aanwezigen geproefd. Met begon met ’t Egeltje en eindigde met het Veluws Vuur. Het alcoholpercentage varieerde van 5.5% tot 11.8%. Behoorlijk pittig dus maar de bitterballen en kaashapjes zorgden voor een aangename afwisseling! Daarnaast werden er nog 2 boekjes met Bierwandelingen in Nederland en Belgie verloot. De ontmoeting was weer erg geslaagd en gezellig en niet alleen bezocht door biljarters. Klik hier voor de foto’s.

Lezing over Louis Couperus 18 oktober

Onder grote belangstelling gaf Rémon van Gemeren inzicht in de manier waarop Louis Couperus gevormd was. Maar waarom zouden we Louis Couperus nog lezen in de 21ste eeuw? Hij is zo negatief, zo somber, en hij heeft het altijd over het noodlot. Rémon liet ons zien dat Couperus ook oog had voor – en genoot van – de mooie dingen in het leven. Couperus laat in allerlei formuleringen zien dat zijn personages het noodlot over zichzelf afroepen. Ze willen niet accepteren dat ze bepaalde zaken niet kunnen bereiken. Ze kunnen zich dus niet ‘laten leven’. Laten leven klinkt passief, maar er is nog zoveel meer moois om je heen dan waar jíj krampachtig naar op zoek bent. Door daarvan te genieten word je gelukkiger dan wanneer je boos en ontevreden blijft. Aangevuld met de vele vragen uit de zaal gaf de levenskunst van Couperus ons genoeg stof tot nadenken.

Lezing Couperus

Fietstocht Reizen & Natuur 28 september

fietstocht 550x450

Evert de Jonge organiseerde een informatieve tocht door de polders van de Veluwe. Eerst richting de Vloeddijk bij Nijbroek waar de middeleeuwse sluis werd bekeken. De grond was er erg vruchtbaar, omdat deze daarvoor vaak blank kwam te staan. Evert gaf ons uitleg over de T-boerderijen, een typische bouwvorm voor de IJsselhoeven. In Terwolde pauze bij Kriebelz, om vervolgens de kerk van Nijbroek te bezoeken. Deze kerk is bijna 700 jaar oud. Ooit als kapel ontworpen voor de Rooms-Katholieke mis in 1328. Nijbroek werd tijdens de 80 jarige oorlog met Spanje in 1591 door de protestanten veroverd op de Spanjaarden en werd verplicht protestants. Jan van Garderen mocht plaatsnemen achter het orgel in Nijbroek. Hij liet ons genieten van zijn galmende spel. Met dank aan Evert voor de tocht door dit gebied met goede uitleg en kleine juweeltjes uit de geschiedenis van de Veluwe. En Jan voor de muzikale bijdrage.

Lezing over ‘Peking Opera’ 20 september

De Tafels Muziek en Kunst & Cultuur lieten op woensdagmiddag 20 september 2023 mevrouw Lieve Gulikers vertellen over het fenomeen Peking Opera = traditioneel klassiek totaaltheater uit Beijing = Jingju! In beeld en geluid, met handen en voeten en via meegebrachte attributen kregen we een mooie indruk hoe veel kunstvormen en symboliek de Peking Opera rijk is. Een rol binnen Jingju leert men voor de rest van haar/zijn carrière en er bestaan meer dan 1300 traditionele operastukken! Alles (hoeden, haar/baard-dracht, maskers, grime, kostuums, schoenen, kleuren, looplijnen, bewegingen, gebaren), heeft een vaststaande en voor Chinezen direct herkenbare betekenis. Daardoor is er ook een minimum aan decor nodig. In de pauze en na afloop van de lezing werd er gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de verschillende meegebrachte attributen van dichtbij te zien en mevrouw Gulikers te overstelpen met vragen.

Afsluiting seizoen Tafel Golf 11 september

Maandag 11 september sloot de Tafel Golf het speelseizoen af. Dat gebeurde op de golfbaan van Harderwold in Zeewolde. Deze middag stond vooral in het teken van het einde van het actieve seizoen. Vorig jaar is deze manier van afsluiten voor het eerst gedaan, en dat beviel zo goed, dat het presidium besloot om daar een traditie van te maken. Het weer was gunstig. De bijzondere Driving Range is, voorzover bekend, uniek in Nederland. Je kunt er individueel oefenen maar ook samen een wedstrijd spelen op een willekeurig gekozen golfbaan in Europa. Eerst waren er wat twijfels over de baan maar na afloop was iedereen zeer enthousiast. Veel leden gaven aan terug te willen komen. De middag werd gezellig afgesloten, met een drankje en een lekkere borrelhap.

Ontmoeting Tafel Reizen & Natuur 8 september

De Tafel R&N vroeg Herman Snoek iets te vertellen over de organisatie van PUM (Programma Uitzending Managers). En over zijn uitzendingen voor deze organisatie. Die deed hij na zijn pensionering. Met zijn Engels en Frans redelijk kon hij makkelijk naar allerlei landen worden uitgezonden. De aanvrager van een PUM project moet het onderkomen en de voeding betalen van de persoon die komt helpen. Daar moet je tegen kunnen. De voeding is niet zo gevarieerd als in Nederland. Alles draait om een goed contact en vriendschap. Dit jaar is Herman tijdens een project in de Filipijnen 73 jaar geworden en moest hij stoppen met dit werk. Gelukkig heeft hij nog contact via videobellen met een aantal projecten en mensen. Mali en Burkina Faso staan bij de Nederlandse overheid op de rode lijst. Niemand mag er nog naar uitgezonden worden. De Islamitische terroristen zaaien er nu terreur en ontvoeren mensen. Jammer voor alle goede werkzaamheden die volop in beweging waren.

Lezing nieuwe pensioenstelsel 7 september

pensioenlezing 550x450

43 geïnteresseerden luisterden naar een boeiend verhaal van Jan Groot Koerkamp. Een duidelijke uitleg over een moeilijk onderwerp. Het nieuwe stelsel wordt uiterlijk 1 januari 2028 ingevoerd. Meer ZZP’ers, de vergrijzing, meerdere werkgevers gedurende het leven en een extreem lage rente nopen tot een nieuw systeem. Daarin staat de premie vast maar is de uitkering onzeker. Verschillen met het bestaande systeem zijn: een gezamenlijke of persoonlijke pensioenpot, wel of geen keuze in beleggingen, wel of geen keuze voor variabele of vaste uitkering. Wat merkt de gepensioneerde hiervan: een verwacht hoger rendement, meer indexatie maar ook kans op korting. Er is geen individueel bezwaarrecht, wel komt er een geschillencommissie. De uitvoering gaat nog een enorme krachttour worden. Na afloop werd er gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Belangstellenden voor de presentatie kunnen een verzoek sturen naar economie@nesepe.nl

Bezoek Museum Sjoel en bottertocht Elburg 24 augustus

Donderdag 24 augustus gingen de Tafel Reizen en Natuur (met 17 leden) en de Tafel Historie (ook met 17 leden) gezamenlijk op pad. Eerst naar de Sjoel waar een indrukwekkende tentoonstelling is van beeldend kunstenaar Jeroen Krabbé. Jeroen nam de gasten mee in het levensverhaal van zijn grootvader Abraham Reiss. Met het voortschrijden van de jaren gaf Jeroen de geschiedenis van zijn familie met de schilderkunst een gezicht. Hierna ging eenieder, al wandelend door het mooie stadje, naar de haven voor de bottertocht. Dat gebeurde met 3 boten en het voelde weer als de spanning van een schoolreisje. Een primitieve zit en de wind door de kuif. Het was volop genieten op het water. Deze tochten worden geheel door vrijwilligers verzorgd, net als het onderhoud van de boten. Na afloop kon men onder het genot van een drankje en een hartig hapje napraten en ervaringen uitwisselen. Het was een heerlijke dag!

bottertocht 550x550
Scroll naar boven

De NES activiteiten zijn in juni beperkt opgestart. Kijk op de Agenda-pagina van deze site en lees de protocollen!

NES logo