de nieuwe eper sociëteit

NIEUWS

Lezing vioolbouw 3 april

vioolbouw 550x450

Woensdag 3 april hield de heer Herry Lips een lezing over vioolbouw. Voor de aanwezigen ging er een nieuwe wereld open. De heer Lips had diverse materialen en gereedschappen meegenomen die hij bij het bouwen van een viool gebruikt. Het vervaardigen van een viool is heel arbeidsintensief is, hij is daar wel zo’n 400 uur mee bezig. Zo moet het schaven van het voor- en achterblad heel nauwkeurig gebeuren, een millimeter meer of minder heeft grote invloed op de klank. Ook had de heer Lips een echte Stradivarius bij zich. Dat had hij ontdekt door een sticker binnenin in de viool waarop ‘Stradivarius’ stond. Helaas had hij ook gelezen dat dergelijke stickers er vaak ten onrechte op geplakt werden. Na afloop van deze onderhoudende en interactieve lezing waren de bezoekers een hoop wijzer geworden en hadden ze veel bewondering gekregen voor het ambacht van vioolbouwer.

Algemene Vergadering NES 28 maart

Donderdagmorgen 28 maart vond de Algemene Vergadering van onze sociëteit plaats in de ds. Prinszaal van het Kulturhus. 37 gemotiveerde NES leden waren present en 28 leden hadden zich netjes afgemeld. De notulen van de vorige Algemene Vergadering en het jaarverslag van de secretaris werden goedgekeurd. Hetzelfde gold voor het duidelijke financiële verslag van de penningmeester. Daar waren slechts enkele opmerkingen en vragen over. Met een compliment van de kascommissie werd de penningmeester en de overige bestuursleden décharge verleend. De heren Fokko Andringa (catering) en Ludy Beumer (secretaris) kregen, op voorstel van het bestuur, toestemming om hun functies te continueren tot de Algemene Vergadering van 6 november 2024. Evert de Jonge heeft zich bereid verklaard op dat moment de taak van secretaris over te nemen en zal vanaf heden al deel uitmaken van het bestuur. Ook voor Fokko Andringa is er inmiddels een opvolger in beeld. Details hierover worden later bekend gemaakt.

algemene vergadering 550x450

Gezellig NES biljarttoernooi Oene 25 maart

Maandag 25 maart 2024 werd voor de 10de keer het NES biljart toernooi gehouden in café-restaurant “Dorpszicht” te Oene. Er werd zowel driebanden, bandstoten als libre gespeeld op 4 biljarttafels. In totaal deden er 20 leden aan mee. Vanaf 9.30 werd er met 5 man per tafel een verkorte competitie gespeeld, onder het motto winnen is leuk maar gezelligheid staat voorop!
Tussen de middag stond er een gezamenlijke lunch op het programma. Gehuldigd werden de winnaars Jan Flierman (driebanden), Jenno Sijtsma (libre), Harry Holierhoek (libre) en Albert Dragt (bandstoten). Zij gingen naar huis met een lekkere fles wijn. Alle deelnemers werden bedankt voor hun aanwezigheid, met name Rein van Dam voor de toernooi-organisatie. Daarna ging eenieder tevreden naar huis en kon men terugkijken op een geslaagde dag. Volgend jaar wordt dit toernooi hoogstwaarschijnlijk gespeeld op 31 maart. Klik hier voor de fotoreportage.

Biljartlessen 2024 succesvol afgerond 15 maart

Afgelopen vrijdag 15 maart zijn de biljartlessen 2024 geëvalueerd. Zowel de lesnemers als lesgevers waren zeer complimenteus over de gegeven lessen. De sfeer daarbij was uitstekend. Jenno Sijtsma en Peter Dullaert hebben acht leerlingen belangrijke tips gegeven. De lesnemers vonden de lessen uitstekend voorbereid en eenieder heeft er veel van geleerd. Daarbij kwamen techniek, houding en goed observeren aan bod. De docenten gaven het advies om vooral meer zelf te gaan oefenen. Maar ook YouTube is een handig hulpmiddel. Daar wordt op filmpjes voorgedaan hoe je moet doorstoten, trekstoten, verzamelen, enzovoort. De behoefte aan biljartlessen is overduidelijk. Daarom bekijkt het tafelpresidium Biljart hoe ze hier in de toekomst mee verder gaat. Peter en Jenno werden namens de Tafel Biljart in de bloemetjes gezet en ontvingen daarbij een boekenbon. Dat werd zeer op prijs gesteld.

biljartlessen 550x545

Lezing glasproductie 15 februari

Lezing Glasproductie 550x550

In een goed gevulde ds. Prinszaal hield tafelvoorzitter Hans Tromp een anderhalf uur durende presentatie over de processen in de glasindustrie. In de presentatie kwamen de grondstoffen zand, soda en kalk aan de orde en werd het productieproces van flessen, dat dag en nacht doorgaat, toegelicht. De kwaliteit en het op tijd leveren van de afgesproken hoeveelheid is extreem belangrijk. Grote afnemers zoals Heineken, Grolsch en Bavaria, Hak, Calvé accepteren begrijpelijk geen vertraging in hun productieproces. Door de unieke eigenschappen die het heeft als verpakkingsmateriaal is er geen invloed op geur of smaak van de inhoud. Na een aantal filmpjes over hoe glas uit de glasbak weer klaar wordt gemaakt voor hergebruik werd ten slotte de bekroonde film Glas uit 1958 van Bert Haanstra vertoond. Door Hans’ enthousiasme en de overtuiging dat glas een geweldig product is, hebben de bezoekers een glashelder beeld van het product gekregen en werd de bijeenkomst gezellig afgesloten met een goed gevuld glas.

muzikale rondreis met kees wolff 7 februari

Woensdagmiddag 7 februari trakteerde Koos Wolff ons op een keur aan liedjes. Hoewel sommige daarvan uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw kwamen kenden de gasten ze toch bijna allemaal. Niet altijd de woorden maar in elk geval wel de melodie. Van een aantal liedjes werden de teksten op de beamer getoond zodat men goed konden meezingen. En dat werd ook enthousiast gedaan. ‘Love me tender’ van Elvis Presley kwam langs en ‘The Great Pretender’ van Freddy Mercury. Ook Nederlandstalige nummers kwamen aan bod. Zoals ‘Ik zou weleens willen weten’ en ‘Er zitten twee motten’. Koos speelde piano, gitaar en zong. Uit de reacties van het publiek bleek wel dat velen zich in zijn verhalen uit zijn jeugd herkenden. Het was een geanimeerde middag waarin lekker met elkaar werd gezongen in een ontspannen sfeer.

koos wolff 550x450

Nieuwjaarsbijeenkomst 12 januari

nieuwjaarbijeenkomst 550x450

De gebruikelijke eerste bijeenkomst voor de NES-leden kon, ondanks het miezerige weer, afgelopen vrijdag toch weer rekenen op meer dan 140 enthousiaste aanwezigen. Aanmerkelijk meer dan vorig jaar. Onze voorzitter Jaap Burger heette iedereen welkom en complimenteerde onze NES vrijwilligers. Hij gaf de leden een meedenkertje over de nieuwjaarsrolletjes, een koekje elders in het land (noord en oost) ook bekend als kniepertje. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar en wachten wij op het ontrollen van 2024, met alle interessante NES activiteiten in het verschiet. Een goed idee om deze traditie ook bij de NES in te voeren! Het was prettig om elkaar na de laatste, toch wel koude weken, weer te ontmoeten en bij te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

Wandeling kerststallen 28 december

Donderdagmiddag wandelden een aantal leden van de fiets/wandelgroep van de Tafel Reizen & Natuur langs een deel van de kerststallen route. Ze zijn zoveel mogelijk in het centrum van Epe gebleven. Het bleef gelukkig droog en het was fijn om op deze manier eens door het dorp te lopen en de diverse kerststallen te kunnen ontdekken en bewonderen. Het was heel bijzonder om te zien hoeveel verschillende stalletjes op de route lagen. Van klein tot groot. Wat een creativiteit! Er waren hele oude, bestaande kerststallen, maar ook met zelfgemaakte figuren. Er werd volop met elkaar van genoten. Na ruim twee uur wandelen en kijken hebben de wandelaars als afsluiting bij ‘Van Ouds’ nog wat gedronken.

wandeling kerststallen 550x350

Biljart Snerttoernooi 22 december

Biljart Snerttoernooi 550x450

Vrijdag 22 december organiseerde de Tafel Biljart het eerste Snerttoernooi. 18 deelnemers speelden in wisselende teams van 3 personen tijdens 3 speelrondes in de spelsoorten libre, bandstoten en 10-Over-Rood. Tussendoor genoten de biljarters van een heerlijke (snert-)lunch met belegde broodjes. Het was een zeer geslaagde dag waarbij gezelligheid en elkaar uitdagen de hoofdrol speelden. Biljarten in een team geeft een speciale dimensie! Aan de zijlijn natuurlijk veel coaches die precies wisten hoe het eigenlijk moest en van zich lieten horen. Individuele winnaar was degene die het vaakst in een winnend team had gezeten. Dat bleek Albert Olthof die er met de hoofdprijs vandoor ging: een heerlijk blik snert. Hans van ‘t Kruijs pakte de tweede prijs terwijl Cor Peeters de derde plek opeiste. Geziende de positieve reacties zal er ook in 2024 weer een Snerttoernooi komen. Klik hier voor de foto’s.

Bridge-drive 21 december

De Tafel Bridge telt 74 leden die elkaar het hele jaar door treffen op donderdagen, in de middag en ‘s-avonds. Op de laatste donderdagavond voor Kerst heeft de Tafel Bridge ook dit jaar weer haar traditionele feestelijke Kerstdrive georganiseerd. De sociëteitsruimte en de ds. Prinszaal waren sfeervol aangekleed. Dat kun je wel overlaten aan tafelvoorzitter Joos Mastenbroek en haar presidium. Ook dit keer genoten 48 bridgers van elkaar, het spel en van de vele hapjes en drankjes. De kerstman had een luide bel nodig om de spelers even tot de orde te roepen en aandacht te vragen voor het wisselen van de tafeltjes of voor een toespraakje. En natuurlijk vielen er vele prijzen te veroveren. Het werd een late maar gezellige avond.

bridgedrive 550x450
Scroll naar boven

De NES activiteiten zijn in juni beperkt opgestart. Kijk op de Agenda-pagina van deze site en lees de protocollen!

NES logo