Dronken van het leven

Wij kennen de schrijver nog van onze boekenlijst: A. den Doolaart, pseudoniem voor C. J. G. Spoelstra. hij leefde van 1901 tot 1994. De schrijver van o.a. De Druivenplukkers, Oriënt-Express en Wampie. We herinneren ons ook nog wel de Salamander pockets met de prachtige omslagen.

Dronken van het leven: Den Doolaard was niet alleen schrijver, maar in het diepst van zijn ziel een nomade, een romanticus die als schrijver het leven deelde met bergbewoners, schaapherders in Frankrijk, Bulgarije, Marokko, India of de Verenigde Staten, met mensen die nog niet in aanraking waren geweest met de zogenaamde civilisatie.

Hij was ook een scherpzinnig journalist op zoek naar de waarheid die de metropolen van Europa bezocht. Als antifascist reisde hij rond in het Duitse Rijk en stelde Hitlers expansiedrift onverbloemd aan de kaak, waardoor hij tot persona non grata werd verklaard in Duitsland. In de meidagen van 1940 vluchtte hij met zijn vrouw Wampie naar Frankrijk en later naar Engeland waar hij de stem werd van Radio Oranje.

Zijn hart lag in Joegoslavië, zijn ‘tweede vaderland’, waar zijn driften en instincten het beste tot hun recht kwamen. Als vitalist trachtte hij zijn grenzen te zoeken, ‘dronken van het leven’.
Op initiatief van de Nederlands-Macedonische Kamer van Koophandel werd op 29 mei 2006 in het stadje Ohrid een monument voor Den Doolaart onthuld. Deze plaats speelt een belangrijke rol in het boek De bruiloft der zeven zigeuners. Sinds kort is er in Hoenderloo een bescheiden museum dat gewijd is aan de schrijver, die 40 jaar van zijn lange veelbewogen leven doorbracht in deze plaats.

 

Vrijdagavond 29 september hadden we een heel interessante lezing, die trouwens bijna niet doorging, want de verwachte spreker, Hans Olink, moest op donderdag 28 september wegens ziekte afzeggen. Gelukkig wist onze Ben het hoofd koel te houden door op zoek te gaan naar een waardige vervanger, Albert Koevoet; hij bezorgde ons een prachtige avond.
En als we nu eens geen spreker hadden kunnen vinden? Voor zulke calamiteiten heeft Tafel Historie altijd iets op de plank liggen....

 

Vooruit blik
Vrijdag 24 november komt Marie-Thérése ter Haar, zij staat altijd garant voor een grote opkomst. Uiteraard zal haar optreden in het teken staan van Oost-Europa.

Volgend jaar belooft wederom een historisch jaar te worden met Susanna Jansen, over het Pauperparadijs, Dick van der Veen over het drama bij de Klementbrug in Heerde, Kees Schipper over de Hollandsche Waterlinie, een bezoek aan de Bataviawerf, Paul Bröker over het Utrechts Psalter en Sander Wassink heeft een verhaal over Maarten van Rossum (1490-1555) voor ons.

We kunnen, zeker met Marie-Thérése ter Haar in het verschiet, nu al concluderen dat Tafel Historie een mooi jaar heeft gehad en we zien met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet.

 

Voor meer info over het programma voor de rest van 2017 en voor 2018 ga naar de pagina van de Tafel Historie; klik hier

 

Presidium Tafel Historie

Sjaan Abbink, Ben Jonker, Dick van der Veen, Tom Leurs, Henk Posthouwer

Top