VERSLAG BEZOEK TAFEL ECONOMIE AAN REMEHA 14-11-2018


Met 49 leden vertrokken we volgens het carpoolingprincipe (hoe economisch!) naar Remeha in Apeldoorn, dezelfde grond waar in 1935 het bedrijf als fiets-/metaalhandel zijn activiteiten startte. De groeispurt ontstond in de jaren’ 60 na de gasvondst bij Slochteren.

IMG 0896 REMEHAb


We werden welkom geheten door het hoofd HRM (personeelsmanagement), die later met 3 collega’s de rondleiding verzorgde in de assemblageafdeling.
De missie van Remeha is: “to be leading in smart thermal comfort solutions” en dat dit principe serieus wordt genomen blijkt uit het grote aantal van 70 medewerkers R&D op een totaal bestand van 700 medewerkers!
Na overname van 2 bedrijven is de BDR Thermea group gevormd, die met 7 competentiecenters actief is in Europa en met een omzet van 2 miljard 250.000 ketels per jaar levert in Europa, Rusland, de USA en China, waarbij dit laatste land enorme groeikansen, maar ook bedreigingen biedt (kopieerkunst!).
De BDR group is actief op 3 markten: particuliere, projectmatige nieuwbouw en - renovatie en tenslotte utiliteitsbouw, die 70% van het totaal beslaat.
Remeha is een Stichting, deels in handen van de medewerkers, waardoor stabiliteit en continuïteit zijn gewaarborgd en Apeldoorn geldt als het technische hart.
Concurrenten van Remeha in Nederland zijn: Intergas, Nefit (sedert vorig jaar problemen ontstaan bij de brander van een vorig type ketel) en Vaillant.
Bij de rondleiding in de (verrassend schone) assemblagehal viel op dat robotisering hier nauwelijks een rol speelt; in de drukke periode (september- april) werken hier 150 mensen, waarvan 100 uitzendkrachten aan de productie van de verschillende ketels.


Vanaf mei zijn er nog ca. 20 uitzendkrachten aan het werk.
10 jaar geleden was de Avanta populair, nu is dat de kleinere en meer efficiënte Tzerra ketel die in 20 minuten wordt gemaakt tegen 38 minuten voor de Avanta.
Opvallend was de inbouw van een plat expansievat in de ketel waar voorheen een los groter vat werd toegepast.
Na de rondleiding kregen we een indrukwekkende lezing van Marco Bijkerk, de R&D manager over de energiemarkt nu en de toekomst, waarbij gas nog steeds een hele schone brandstof is en met kern- en zonne-energie de beste oplossing lijkt voor de CO2 problematiek. Zo leerden we dat we gemiddeld 58 kWh per dag verbruiken en dat 14 zonnepanelen op een topdag 153 kWh produceren.
Op een vraag van een tafellid hoeveel water door 1 m3 gas wordt verwarmd kwam na enig rekenwerk het antwoord: 239 liter water met 30 graden C.
De BDR group richt zich vooral op de ontwikkeling van waterstof- en hybride ketels. Iedereen was onder de indruk van dit bijzondere bedrijf en ging met extra kennis huiswaarts!
Henk Timmer

 

Voor de foto's in NES in BEELD klik hier.

 

 

Top