Krijnie Ederveen; Schilderijen.

Aanleiding tot de serie van 10 kleine schilderijen is het gedachtegoed van Dr. Henk Vreekamp, zoals dat o.a. naar voren komt in zijn boek ‘De tovenaar en de dominee’ uit 2010. Dit boek gaat over de relatie tussen God en de mens.

‘De verschijning van God is een mysterie’, aldus de schrijver.’ Uitgerekend dit mysterie loopt voortdurend gevaar bekneld te raken tussen mythische verhalen aan de ene kant en mystieke ervaringen aan de andere kant’.

De gedachten die de schilder hierover op doek heeft gezet gaan over heidendom en christelijk geloof in de praktijk, buiten en binnen de kerk; vroeger en nu

‘Alle vragen komen uiteindelijk samen in de ernst van de verwachting van het komen van God op de nieuwe aarde onder een nieuwe hemel’, aldus Vreekamp.

Voordat Krijnie begon met schilderen in acryl, had zij al enige ervaring opgedaan met fotografie. Beelden verbinden aan een gegeven bestaande tekst, is voor haar een uitdaging. Dit is gerealiseerd in het werk getiteld: ‘Scherpstellen op het Kruis’. Veelal wordt haar keuze bepaald door de plaatselijke cultuur. Zo is de rustdag voor haar ‘een paleis in de tijd’, waar men op adem kan komen in deze jachtige maatschappij. De Bijbel is haar inspiratie.

De zoektocht wordt mede beïnvloed door het luisteren naar muziek.

Haar werk heeft een sterk symbolisch karakter, waarbij enige toelichting niet mag ontbreken.

Expositie in Juli en augustus 2018 in de Bronkerk te Ugchelen.

Krijnie Ederveen exposeert sinds jaren, voornamelijk in kerken en conferentiecentra. Haar onderwerpen zijn o.a. de Sabbat, Vrouwen in de Bijbel, Mannen in de Bijbel, Inkeer.

Krijnie Ederveen 1 

     Krijnie Ederveen Korte Enkweg 13 8162 VJ Epe

     Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

Krijnie Ederveen 2

 

In hetzelfde schuitje.\Goden en mensen Waar naartoe en met een doel?

Goden en mensen varen over de oceaan der eeuwigheid, zittend in hetzelfde schuitje. ‘We zullen je overzetten met bagage en al. En als je wilt, brengen we je ook weer terug’. Nergens ben ik meer, wanneer ik overal ben’; een verzuchting; eigentijds...

Nu is pas mystiek mogelijk... Een ontmoeting tussen God en de ziel; een eenwording. Echter: aan de buitenkant kun je niet zien, dat het God is. Edda/ Heliand-gedicht.

Op het zeil staan Runentekens gegrift [Noord- Europees heidendom].

De kroon staat symbool voor koninklijk leiderschap, terwijl de hooivork -hier als peddel gebruikt- de werkende mens voorstelt. Hij mag zich door de Liefde laten dragen; ook wanneer de golven windstilte aangeven.

Het kruis –symbool van het offer van Jezus- vaart mee; de vorm is herkenbaar aan mast en dwarsbalk.

Top