Bezoek aan de scheepswerf in PAPENBURG.

Wat een mooie manier om het 15-jarig bestaan van de Tafel Economie te vieren. Met 54 leden, waarvan 12 dames, waren we met de bus op reis naar één van de grootste werven voor cruiseboten ter wereld: MEYER WERFT in Papenburg in Duitsland. Er werken ca 3500 werknemers en nog eens 14000 mensen werken in de toeleverende bedrijven.

09IMG 0304 klein
De oorsprong van dit bedrijf ligt in de 16e eeuw toen er in dit gebied turf werd afgegraven en vervoerd moest worden eerst met paard en kar en later met boten. De fam. Meyer heeft van generatie op generatie vanaf 1795 een bedrijf opgebouwd tot een concern dat wereldwijd naam heeft gemaakt met de bouw cruiseschepen/veerboten voor enkele honderden mensen tot wel vijfduizend. Eerst van hout en later van staal, tegenwoordig met de meest moderne voorzieningen en luxe voor de verwende gasten van vandaag.

 

We kregen een drietal films te zien over de historie van het bedrijf, de bouw van de schepen en de wijze waarop de schepen door het smalle Emskanaal naar de open zee, 40 km, gemanoeuvreerd worden.
In 2 groepen werden we door het bedrijf geleid en kregen we een prima indruk van de gigantische productiehallen waar alle componenten van de schepen werden gemaakt en/of samengesteld en met enorme hijskranen op hun plaats werden gebracht in de schepen in aanbouw, soms 20 etages hoog.
Jaarlijks kunnen 3 tot 4 grote cruiseschepen worden geleverd; de doorlooptijd is ca 36 maanden: 18 maanden voorbereiding en een zelfde periode voor de bouw en aflevering.
We waren allemaal onder de indruk van de wijze waarop dit bedrijf zich technisch en zakelijk heeft weten te ontwikkelen: uniek!
Veel waardering was er voor de rondleiders die ons met veel kennis en de nodige humor wisten te boeien. Wij kregen er een droge keel van.

Tot slot: hulde voor het presidium van onze Tafel Economie. Zij hebben ons een excursie geboden die uitermate boeiend was. Zelfs een mankement aan de bus bracht hen niet van hun stuk. Presidium bedankt.
Th. v.d. Heuvel

Voor meer foto's klik hier voor NES in BEELD

 

 

Top