Lezing Vergeten groenten en eetbare wilde planten door mevrouw Ella Halma

 

De Dominee Prinszaal was het decor voor een spannende culinaire middag. Spannend, omdat de Tafel Reizen & Natuur als experiment een lezing had georganiseerd die normalerwijze op de avond zou hebben plaatsgevonden.
Gezien het teruglopend bezoek aan de NES voor lezingen in de avond is besloten deze lezing op de middag te organiseren. Het aantal bezoekers voldeed aan onze verwachtingen.

2019 08 15 Tafel RenN kl

Mevrouw Halma is natuurgenezer en zij begon de middag met een uiteenzetting hoe zij tot dit beroep gekomen was. Na een aantal opleidingen besloot zij zich verder te verdiepen in de genezende werking van planten en kruiden, geholpen door hetgeen zij vond in en rond haar tuin in Lunteren.

Op bevlogen en geestige wijze liet zij zien tot welke families groenten en planten behoren en wat ze bevatten aan vitamines en mineralen.
Kijk in de eigen tuin maar eens naar het Zevenblad. Door menig tuinier verguisd, is het door de Romeinen naar Nederland gebracht als groente. Het is goed voor degenen met jicht, het kan als soep, maar ook in een salade.

Hieronder het recept voor een heerlijke pesto:
10 (jonge) blaadjes zevenblad, 5 blaadjes basilicum, 4 tenen knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas, 50 gram pijnboompitjes, olijfolie, zout.
Meng in de blender de olie met het zevenblad. Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk en doe het erbij. Dan alles bij elkaar in de blender en bewaar de pesto in een glazenpotje. Doe er zoveel olijfolie erbij dat de pesto net onder staat.

Na de pauze kregen de aanwezigen heerlijke hapjes te proeven met verschillende soorten groenten en planten. Ook was er gezorgd voor een soepje gemaakt van wortelpeterselie.
Het gaat te ver om alles hier op te noemen, daarom verwijzen wij naar onderstaande website.

De uitleg werd afgewisseld met korte, toepasselijke gedichtjes en werd afgesloten door een prachtig gedicht over de Vlier, geschreven door mevrouw Halma zelf.

Mevrouw Halma had een keur aan eigen gemaakte producten meegenomen, alsmede een boekje met recepten voor de vergeten groenten. U kunt dit eventueel bestellen via haar website: www.halmanatuurgeneeskunde.nl.

Het was een zeer geslaagde middag en ik weet zeker dat er in sommige huishoudens avontuurlijker gekookt gaat worden.

Wij danken alle aanwezigen voor hun enthousiaste deelname. Wij hopen in de toekomst vaker iets te kunnen organiseren gedurende de middag.

 

Top