Vrijdag 6 september kwam dhr. Bertus Grolleman bij de “ontmoeting met” vertellen over winterbloeiers, vaste planten en onbekende planten.

Zijn kwekerij is aan de Kerkweg 45 te Oene.
Zijn website: kwekerijgrolleman.nl

2019 09 19 tafel RenN 1

De sociëteitsruimte was helemaal vol en iedereen genoot van een drankje en de zelf gemaakte hapjes. Yvonne had speciaal kruiden en kweeperen gelei van Ella Halma gebruikt bij de hapjes. Zo doen we nog eens wat met onze nieuwe kennis van de door ons zelf georganiseerde lezingen.

Dhr. Grolleman had een behoorlijk aantal planten meegenomen, wat zijn verhaal heel aanschouwelijk maakte. Ook had hij de plaatjes van planten meegenomen die aan de planten hangen. Daardoor was er nog meer te zien dan alleen de aanwezige planten. Een aantal daarvan heb ik gefotografeerd.

Dat het onderwerp erg aansprak, viel te beluisteren aan het vele onderlinge praten aan de gezellig opgestelde tafels. Een aantal malen moest er om “orrrderrrr pleasssss” gevraagd worden, omdat het verhaal anders de mist in ging. En dan te bedenken dat we allemaal op zulke voor deze tijd strenge scholen hebben gezeten. Het was gewoon te gezellig.

Een aantal door hem besproken planten zal ik noemen, ik hoop dat ik de naam goed schrijf. Ze zijn allemaal aan de Kerkweg te koop en in de herfst tijdens het plant seizoen kunnen ze bij de kwekerij uit de volle grond gekocht worden. Ze zijn dan goedkoper dan in de pot. Dhr. Grolleman gaf ook aan dat er tegenwoordig aandacht is voor planten die bijen en vlinders trekken, om die populaties te ondersteunen. Want zeker zonder bijen, geen bestuiving en geen eten, of we moeten zelf met kwastjes gaan rondlopen om het stuifmeel te verspreiden. Vlinderrupsen hebben waardplanten nodig, dat is de plant waarvan ze houden en eten om de ontwikkeling naar vlinder mogelijk te maken. Is de specifieke waardplant er niet, dan geen rups en geen vlinder. Bijvoorbeeld brandnetels zijn waardplanten voor prachtige rupsen waar de volgende vlinders uit kunnen voortkomen: de dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de atalanta. De rupsen lusten buiten brandnetels niets anders. Gelukkig groeien brandnetels meestal spontaan in de tuin.


De besproken planten; foto's zijn te zien op NES in BEELD klik hier:

2019 09 19 tafel RenN 2

1 Choisya, bevriest niet, witte bloem, ruikt lekker, 1 meter hoog.foto
2 Witte kamper foelie, winterbloeier, geen klimplant.
3 3 soorten Toverhazelaars, 2 gele en 1 rode.
4 Viburnum, bloeit met rose/ witte bloemetjes, op kale takken in winter,foto
5 Vitex mooie paarse bloem, lijkt op vlinderstruik, bloeit langer.
6 Calicantus, kaal in winter, maar witte bloemen.
7 Mini Sering, voor als je minder plek hebt.
8 Ceratostigma ( loodkruid) pluimachtig paars klein bloempje.
9 Sassefras, 3 meter hoog boompje, mooi herfstblad, geen bloemen, foto
10 Gecultiveerde ( dus dikker) bosbes als leiplant in pot op het balcon.
11 Osmocoot
12 Kamperfoelie honingbes.
13 Veel soorten Magnolia’s, enkele bloeien in april, andere in mei en juni.

 

We werden uitgenodigd voor een bezoek aan de kwekerij volgend jaar eind augustus. Daar geven we graag gevolg aan. Vriendelijke groet Marianne Snoek.

 

 

Top