Op vrijdagmiddag 11 oktober had de Tafel Economie Jacco Eltingh uitgenodigd voor een ontmoeting met

Jacco was jarenlang toptennisser. Samen met Paul Haarhuis stond hij lange tijd op nummer 1 van de wereldranglijst. Bij het enkelspel behaalde hij plaats 19.
Het werd een informele en humoristische bijeenkomst. Jacco vond het leuk om op vragen uit het publiek in te gaan en die kwamen er veelvuldig.
Hij begon direct te vertellen wat hij tijdens zijn profcarrière aan prijzengeld had gewonnen. “Dan is daar geen misverstand meer over”.
Als 13-jarige ging hij al naar een gastgezin in Deurne. Daar was toen de trainingsaccommodatie van de tennisbond. Als er dan in het weekend toernooien waren, kwam hij wekenlang niet thuis.
Bij buitenlandse toernooien moest er direct belasting worden betaald, nadat het prijzengeld in ontvangst was genomen. Zo werden er veel leuke wetenswaardigheden verteld.
Bij de vraag waarom Nederlandse tennissers weinig succesvol zijn, was het antwoord dat het mede komt omdat de jeugd te veel “gepamperd” wordt en ouders het vaak beter weten dan de trainer.
Door ernstige problemen met z'n knie kwam er op 28 jarige leeftijd al een einde aan z'n profcarrière. Tegenwoordig is Jacco technisch directeur bij de KNLTB.

 

Riet Alderkamp.

Top