Na een aantal interessante lezingen en het indrukwekkende bedrijfsbezoek in Papenburg was deze laatste bijeenkomst voor dit jaar een prachtig voorbeeld van een bedrijf waar Kwaliteit en Passie met hoofdletters worden geschreven.

Op vrijdagmiddag 22 november gingen we met 40 personen op bezoek bij Reil in Heerde. Een familiebedrijf, waar inmiddels de 3e generatie aan het roer staat (of moet ik zeggen aan de registers trekt).
De oprichter Johann Reil begon in 1935 in Rotterdam met het produceren van onderdelen voor pijporgels en verhuisde met zijn bedrijf in 1937 naar Heerde. Van het produceren van onderdelen ging het bedrijf over naar onderhoud en restauratie en later ook naar het produceren van complete nieuwe kerkorgels. Na het te jonge overlijden van Johann, zette mevrouw Reil, samen met haar zonen Han en Albert, destijds 17 en 21 jaar, het bedrijf voort. Inmiddels is de zoon van Han, Hans directeur, maar vader Han is nog dagelijks in het bedrijf werkzaam o.a. om bij restauraties alle belangrijke gegevens te documenteren.
We hadden aangegeven dat we als tafel de economische aspecten ook interessant zouden vinden en daar ging Hans Reil uitgebreid op in.
Met 27 medewerkers bouwen ze nieuwe, restaureren ze bestaande en plegen onderhoud aan orgels. Hun markt is wereldwijd geworden. Door de Reil kwaliteit hebben ze opdrachtgevers uit Noorwegen, Canada, Nieuw–Zeeland en Japan.
Onlangs is het historische orgel van de Oude Kerk in Amsterdam gerestaureerd en wordt binnenkort een nieuw orgel voor het Noorse Stavanger opgeleverd.
Verbazend te horen dat er in Japan en Noorwegen veel Reil orgels staan, dan moet de kwaliteit wel hoogwaardig zijn.
In het algemeen hebben alle bedrijven in Nederland het moeilijk om vakmensen te werven, bij Reil melden zich mensen spontaan, om zich te bekwamen in het beroep van orgelbouwer.
De achtergrond van de werknemers is meestal MBO meubelmakerij. De liefde voor het vak is de belangrijkste voorwaarde, specifieke kennis wordt in het bedrijf aangeleerd.

Na de inleiding zagen we een bedrijfsfilm, waarin allerlei verschillende aspecten aan de orde kwamen. Een onderdeel was een stukje uit “Het Klokhuis”, waar in begrijpelijke taal werd uitgelegd hoe een orgel in elkaar zit.
Na de film gingen we in 2 groepen door het bedrijf onder leiding van Han en Hans Reil. Zeer interessant! Alle verschillende afdelingen kwamen aan de beurt en zowel Han, als Hans spraken met veel passie en liefde over het bedrijf. Economie is belangrijk, maar creativiteit, een mooi product en een tevreden klant zijn het belangrijkst. Het was een waardevolle middag!
In 2020 bestaat het bedrijf 85 jaar. Dit wordt o.a. gevierd met 2 open dagen. Op 22 februari wordt het orgel voor Stavanger gepresenteerd en op 17 april wordt het speciale kleine orgel voor het Castello Concort opgeleverd. Zij geven die dag ook een aantal concertjes in het bedrijf.
Een mogelijkheid om het mooie bedrijf Reil (nog eens) te bezoeken.
Riet Alderkamp.

Top