Voor toegang tot het Nieuws archief,
   eerst inloggen. 
   Voor de gebruiksaanwijzing klik hier.

Lezing ”Verbeelde Waarheid”
door Drs Marc Roth van Spark Travel

 

Voor een volle ds Prinszaal begon Drs Marc Roth op donderdagmiddag 16 januari zijn voordracht. Met zijn reisbureau Spark Travel organiseert de heer Roth reizen naar Noord-Korea. Ook verzamelt hij z.g. sociaal realistische kunst, oftewel de posters die gebruikt werden om propaganda te maken voor het communisme, zoals ook in Rusland en China. Naar aanleiding van deze kunst nam hij ons mee op een tocht door Noord-Korea, met de vraag: is wat de kunst ons laat zien de waarheid? Of is het een impressie van wat de waarheid zou moeten zijn?

2020 01 27 115754

 

Het is onmogelijk om op eigen gelegenheid te reizen, men krijgt altijd een chauffeur en twee gidsen mee. Die moeten ervoor zorgen dat niet van de gebaande paden wordt afgeweken. Onderweg mag men de hotels niet verlaten, ook kan niet worden gestopt bij boerderijen of dorpjes. Er wordt wel gebouwd met het oog op een open toekomst, zoals bijvoorbeeld een nieuw internationaal vliegveld waar alleen een paar binnenlandse vluchten naartoe gaan. Of een hotel in Pyongyang (afbeelding) waar al 30 jaar aan gebouwd wordt, maar dat nog steeds niet af is.

 Bezoekers hebben toegang tot slechts zes stations van de Metro in Pyongyang. Daar zouden figuranten in- en uitstappen en een paar treinen heen en weer rijden. Dat lijkt echter een broodje aap te zijn. Hopen we maar.

2020 01 27 115730


Het land wordt nog steeds “geregeerd” door Kim-Il-Sung, die na zijn overlijden werd benoemd tot Eeuwig President. Zijn opvolgers brengen het niet verder dan Generaal. Japan hield Korea bezet tot het einde van de tweede wereldoorlog, waarna het land in twee delen werd gesplitst. Er volgde een oorlog tussen de beide gebieden, vanuit het zuiden met de Amerikanen en vanuit het Noorden met de Russen. Er is nog steeds geen vrede gesloten, wel geldt er een wapenstilstand. Vrij reizen tussen Noord en Zuid is niet mogelijk.

 

 Het is niet makkelijk om er te komen, de luchtvaartmaatschappij Air Koryo mag bijna nergens meer landen, behalve in Peking, Shenyang en Vladivostok. Vanuit Peking kan men ook met de trein naar PyongYang reizen.

 

Aan het eind van zijn lezing moest de heer Roth bekennen dat het voorlopig niet duidelijk zal worden of alles wat we krijgen voorgeschoteld de waarheid is, of een sprookje, verteld aan de hand van fraaie beelden. Voor de liefhebbers van een rustige vakantiebestemming waar alles voor ze geregeld wordt, lijkt het een fijne ervaring. Lege snelwegen, lege vliegvelden, lege hotels, maar met weinig gelegenheid om mensen te ontmoeten.

Yvonne Beumer

Top