Tafel Kunst & Cultuur
Doelstelling
- Wij beogen met de Tafel Kunst & Cultuur voor de leden van de NES een gevarieerd aanbod van kunst- en cultuuruitingen te brengen en om via verdieping nog meer daarvan te kunnen genieten.
- Mede aan de hand van de wensen van de tafelleden zoeken we uit de welhaast onuitputtelijke bron van kunst en cultuur naar onderwerpen die onze leden zouden kunnen interesseren en inspireren. Daartoe presenteren we minimaal vier keer per jaar een middag of avond met een lezing, en voor alle leden van de NES eenmaal per jaar een informele middag: Ontmoeting met de Tafel Kunst & Cultuur.
- Bijeenkomsten van de Tafel Kunst & Cultuur vinden doorgaans plaats op woensdag, donderdag of vrijdag. De subgroepen, zie verder op deze pagina, komen één tot twee maal per maand op een woensdag of donderdag bij elkaar.
Jaarprogramma 2024
Woensdagmiddagen 20 en 27 maart 2024
Een tweedelige college-serie ‘Expressie en Expressionisme’ door Monique Hafkamp. 14:00-16:00 uur incl. pauze ds. Prinszaal. Koffie/thee vanaf 13:30 uur. Kosten voor deze tweedelige cursus: 25 euro (koffie/thee, samenvattingen inbegrepen).
Woensdagmiddag 24 april 2024
Lezing over ‘De achtergronden van de Molukse gemeenschap in Nederland’ door Pieter Siwabessy. 14:00 uur ds. Prinszaal; koffie/thee vanaf 13:30 uur.
Vrijdagmiddag 5 juli 2024
Ontmoeting met de Tafel Kunst & Cultuur met om 16:00 uur lezing van Loek Sinselmeijer over ‘Inspiratie of Imitatie’ in de ds. Prinszaal, om ongeveer 16:45 uur gevolgd door een borrel met hapjes.
Donderdagavond 12 september 2024
Lezing door Saskia van Lier over ‘Symboliek van dieren in de christelijke kunst’.
19:30 uur ds. Prinszaal; koffie/thee vanaf 19:00 uur.
Woensdagmiddag 16 oktober 2024
Lezing over ‘Ubuntu en Solidariteit’ door Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw. 14:00 uur in de RABO zaal van het Kulturhus. Zaal open om 13:30 uur. Klik hier voor meer informatie.
Zaterdagmiddag 23 november 2024
De tafel Kunst & Cultuur bestaat 20 jaar! Dit jubileum vieren we met de muziektheatervoorstelling ‘Ik Vrouw van Jou’ op zaterdagmiddag 23 november om 15:00 uur in de RABO zaal van het Kulturhus.
Na afloop kletsen we gezellig na onder het genot van een hapje en drankje dat u wordt aangeboden door de Tafel Kunst & Cultuur.
1 tot 2 maandelijkse bijeenkomsten van de groepen:
Filosofie (2x), Literatuur (2x), Levenskunst, Museumkring.
Presidium
voorzitter: Hans Verberne
leden: Ingebjorg Chavannes, Harriet Karyotis, Agatha Regeer-van Eijsden, Aukje de Voogd-van Haeringen, Evert de Jonge.
Subgroepen
De Tafel Kunst & Cultuur kent een aantal groepen die zich verdiepen in een bepaald aandachtsgebied: twee filosofiegroepen, twee leesgroepen, een groep Levenskunst en de Museumkring. Zie hieronder een nadere beschrijving van deze groepen.
Wilt u meer informatie of deelnemen aan een of meer groepen, neem dan contact op via e-mail kunst.cultuur@nesepe.nl met als onderwerp ‘subgroepen’.
Filosofie
- De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Door de opkomst van de wetenschappen is haar werkterrein verschoven naar het zoeken van antwoorden op vragen waarop de wetenschap nog geen of twijfelachtige antwoorden heeft kunnen geven. Wat zijn die belangrijkste filosofische vraagstukken? Zonder uitputtend te zijn: wat is geluk, rechtvaardigheid, kennis, schoonheid, liefde, voelen, spreken, geloven, dromen, handelen, genieten, denken, leven? Als je met deze “levens”vragen kritisch aan de slag gaat, word je je bewust van je eigen vooronderstellingen en biedt het je de mogelijkheid die met anderen (filosofen en niet-filosofen) te toetsen.
- Informatie/Aanmelding Leden van de Tafel Kunst & Cultuur die bereid zijn een eigen inbreng te leveren zijn van harte welkom. Zij die meer informatie willen hebben en/of willen deelnemen aan één van de twee filosofiegroepen (zie hierna) kunnen contact opnemen via e-mail kunst.cultuur@nesepe.nl met als onderwerp ‘Filosofie 1’ of ‘Filosofie 2’.
Filosofiegroep 1
- Filosofiegroep 1 is sinds oktober 2005 één middag in de maand actief. Dat is altijd de eerste donderdag van de maand van 13:30 – 15:00 uur.
- Wat bespreken we zoal? In de meer dan 200 bijeenkomsten die we achter de rug hebben zijn veel verschillende onderwerpen aan bod geweest. We hebben via de video/dvd een uitgebreide Teleac-cursus gevolgd. Daarin werden de meest bekende filosofen, te beginnen met Plato en Aristoteles, behandeld. Maar ook de belangrijkste stromingen door de eeuwen heen en actuele ethische vraagstukken. Nog een greep: de Chaostheorie, de globalisering in relatie tot de tendens tot individualisering, levenskunst, het einde van het grote verhaal (Lyotard), identiteit en authenticiteit, etc. De actualiteit wordt sowieso niet geschuwd. Interessante artikelen uit het Filosofie Magazine kunnen leiden tot discussies. Ook religie gerelateerde onderwerpen zijn besproken.
- De laatste twee jaar bespreken we vooral actuele onderwerpen. Enkele voorbeelden: de dreigende problemen in de zorg (schaarste) en de daarbij opdoemende ethische vragen, de Donuteconomie, de bedreiging van de democratie.
- In 2024 zijn we begonnen met het boek van Karl Jaspers: Socrates, Boeddha, Confucius en Jezus.
Filosofiegroep 2
- Filosofiegroep 2 is sinds begin 2017 één middag in de maand actief. Dat is altijd de derde donderdag van de maand van 13:30 – 15:00 uur.
- De groep volgt in grote lijnen de geschiedenis van de westerse en niet-westerse filosofie. Ze plaatst de door filosofen gegeven antwoorden op de vragen van Kant: “Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens?” in historisch perspectief. Daarbij schuwt ze niet de antwoorden te toetsen aan de hedendaagse actualiteit.
- De groep wisselt de bespreking van filosofen af met het analyseren van actuele thema’s vanuit een filosofisch perspectief.
Literatuur
- De Tafel Kunst & Cultuur kent twee literatuurgroepen (aangeduid als leesgroepen). Er is geen inhoudelijk verschil tussen leesgroep 1 en 2.
- Wat wordt er gelezen, hoe komt de keuze tot stand en hoe vindt de bespreking plaats?
Er wordt zowel Nederlandse literatuur als vertaalde buitenlandse literatuur gelezen. Het kan een klassiek boek zijn, maar ook moderne literatuur, waarbij prijswinnaars van literatuurprijzen hoog scoren.
De keuze van de boeken geschiedt uiterst democratisch. Eenieder kan zijn/haar voorkeuren inbrengen.
De bespreking van de boeken is volledig open. Alle deelnemers krijgen het woord om hun mening te geven over de literaire kwaliteiten van het boek. Vervolgens is het meest spannende deel van de bespreking de interpretatie van de inhoud van het boek. Volgens literatuur-wetenschappelijke opvattingen heeft elke lezer recht op zijn eigen interpretatie. Onder één voorwaarde: de interpretatie moet zijn af te leiden uit de tekst. - Leesgroep 1 komt 8x per jaar op donderdag van 13.00 – 14.30 u bij elkaar.
Leesgroep 2 komt 8x per jaar op donderdag van 16.00 – 17.30 u bij elkaar. - Informatie/Aanmelding
Leden van de Tafel Kunst & Cultuur die meer informatie willen hebben en/of willen deelnemen aan een leesgroep kunnen contact opnemen via e-mail kunst.cultuur@nesepe.nl met als onderwerp ‘Leesgroep’.
Levenskunst
- Invulling geven aan het leven verloopt voor iedereen anders: individuele omstandigheden en individuele mogelijkheden verschillen. Het is de kunst om het leven niet zomaar te laten gebeuren, maar om, daar waar mogelijk, regie te houden over dat verloop, mee te bewegen met wat op je pad komt en ook draagkracht te ontwikkelen. Met elkaar praten over hoe we dat wel of niet doen, helpt ons in te zien welke mogelijkheden er zijn en of we daar praktisch wat mee kunnen doen in ons eigen leven. Zie voor een verkenning van wat levenskunst is: Prof. Dohmen over Levenskunst.
- Sinds 2010 verdiept een groep NES-leden, mannen en vrouwen, zich in het onderwerp Levenskunst. De groepsleden hebben zich “inspanningsplichtig” verklaard om wakker en wijs ouder te willen worden.
Wij onderzoeken verschillende levensthema’s, wij bevragen en stimuleren elkaar onze meningen te toetsen en onze daadkracht te ontwikkelen. - Levenskunst heeft zes bijeenkomsten per jaar op woensdagmiddag van 14:00 – 16:30 uur. Sinds 2018 eten we 1 keer per maand met elkaar. Levenskunst in de praktijk!
- In de zomer hebben we vaak een een gezelligheidsbijeenkomst in de tuin van een van de leden.
- De middagen worden voorbereid en uitgevoerd door Nera Cordes, Else Molenaar en Janny van Helden.
- Zie voor een beschrijving van behandelde onderwerpen: Wim Berenschot – Levenskunst – Levensvragen.
Museumkring
- De Museumkring werd in het voorjaar 2023 opgericht met als doel gezamenlijk musea en tentoonstellingen te bezoeken.
- De bezoekdagen zijn meestal op woensdag of donderdag, een enkele keer op vrijdag.
- Er wordt gestart vanaf de VVV-Epe. Er zijn tot nu toe voldoende chauffeurs.
- Op de locatie wordt koffie gedronken, soms geluncht.
- Ofschoon velen elkaar kennen, wordt er ook kennis gemaakt met andere leden van de NES.
- Het aantal deelnemers bij een activiteit varieert tussen de vier en twaalf.
- Op dit moment nemen zo’n vijftien leden deel aan de kring.