plaatje kunstcultuur met logo 250x10015 jaar

Inhoud

Voor vragen, opmerkingen en suggesties e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Actualiteit 250x10015 jaar

 • Voorinschrijving jubileumvoorstelling gestart!!!
  Leden van de tafel Kunst & Cultuur hebben nu al de mogelijkheid plaatsen te reserveren. De andere NES-leden kunnen dat vanaf 1 oktober.

  Aan de leden van de tafel Kunst & Cultuur en hun introducés,

  De Tafel Kunst & Cultuur organiseert alweer 15 jaar lezingen, excursies, workshops en andere activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. 

  Ter ere van ons derde lustrum bieden we u een bijzonder optreden aan.

  Niemand minder dan Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint komen op zaterdag 9 november 2019 naar Epe met hun programma 'Literair Varié2'

  Een voorstelling vol gedichten, liedjes, gloedvol pianospel en een enkel nostalgisch duet.

  Dit wilt u toch niet missen? Klik hier voor de uitnodiging met alle informatie.

  U kunt plaatsen reserveren door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met (ingevulde) tekst zoals hieronder aangegeven.


  Graag tot ziens op 9 november 2019!

  Presidium Tafel Kunst & Cultuur,

 • NB. Toegang voor leden van de tafel Kunst & Cultuur is gratis, voor de andere NES-leden en introducés €5,- p.p.

   

  reservering via email

  Aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Van: <email-adres>

  Onderwerp: Jubileumvoorstelling Kunst & Cultuur op zaterdag 9 november 2019

  Hierbij reserveer ik __ plaatsen voor de jubileumvoorstelling van de tafel Kunst & Cultuur op zaterdag 9 november 2019.

  Aantal NES-leden: 

  Aantal introducées:

  Namen NES-leden:    1. 

                                  2.


 • 2019 Power Vrouwen
  Beeldenpark De Havixhorst, De Schiphorst (bij Meppel), heel 2019.
  Charlotte van Pallandt, Maja van Hall en Eja Siepman van den Berg: Drie vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld van de beeldhouwkunst (klik hier voor de website).

 • Stichting Glaskunst - Tentoonstelling 2019
  Kasteel De Cannenburch, 3 t/m 17 november (klik hier voor de website).

 • Papier Biënnale – Paper Art 2019 - Kunst van en op paper
  Coda, Apeldoorn, t/m 27 oktober (klik hier voor de website).

 • Marijke Breuer – Sporen: t/m 27 oktober;
  Jan van Heel: een bijzondere schenking: t/m 8 december
  Stadsmuseum Harderwijk (klik hier voor de website).

 • De poppen van prinses Juliana en Kamper zilver
  Veluws Museum, Hagedoorns Plaatse, Epe t/m 21 december (klik hier voor de website).

 • Joanna Vasconcelos: I am your mirror
  Kunsthal Rotterdam, t/m 17 november (klik hier voor de website).20190925 141633
 • Stedelijk Base 
  STEDELIJK BASE is de permanente opstelling van hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum. De presentatie beslaat de gehele nieuwe vleugel van het museum en toont een selectie van bijna 700 werken, gegroepeerd rond historische bewegingen, maatschappelijke thema’s en invloedrijke kunstenaars.
  stedelijk base collection zaal panorama

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Doelstelling 250x10015 jaar 

 • Wij beogen met de Tafel Kunst & Cultuur voor de leden van de Nes een gevarieerd aanbod van kunst- en cultuuruitingen te brengen en om via verdieping nog meer daarvan te kunnen genieten.

 • Mede aan de hand van de wensen van de tafelleden zoeken we uit de wel haast onuitputtelijke bron van kunst en cultuur naar onderwerpen die onze leden zouden kunnen interesseren en inspireren.Daartoe presenteren we minimaal vier keer per jaar een avond met een lezing, en voor alle leden van de Nes eenmaal per jaar een informele middag: Ontmoeting met de Tafel Kunst & Cultuur. 

 • Bijeenkomsten van de Tafel Kunst & Cultuur vinden plaats op donderdag- of vrijdagavond. Aanvang om 20.00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Presidium 250x10015 jaar

 • voorzitter: Agatha Regeer-van Eijsden
  leden: Ingebjorg Chavannes, Harriet Karyotis, Aukje de Voogd-van Haeringen, Hanneke Weijman, Hans Verberne

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Programma 2019 250x10015 jaar

 • Vrijdagavond 1 maart:
  Galeriehouder en kunsthistoricus Bruno Barat heeft ons in woord en dans de ontwikkelingen in het Ballet laten zien. Bruno is als balletdanser verbonden geweest aan het Nationaal Ballet. Klik hier voor het verslag.

 • Vrijdagavond 26 april: 
  Martin Berger (*), conservator bij het Tropenmuseum, Afrikamuseum en Museum Volkenkunde, heeft ons bijgepraat over de verschillende beschavingen van Midden- en Zuid Amerika. Klik hier voor het verslag.
  (*) Deze lezing stond gepland op donderdag 13 september 2018, maar kon i.v.m. ziekte van de spreker geen doorgang vinden.

 • Donderdagavond 12 september: Lezing van Lidwine Janssens over Entartete Kunst gaat niet door!
  Helaas moeten wij u meedelen dat Lidwine Janssens afgelopen weekend haar bovenarm gebroken heeft en daardoor niet in staat is om donderdagavond 12 september 2019 haar lezing over Entarte Kunst te geven.
  Wij wensen haar natuurlijk een spoedige beterschap.
  De tafel Kunst & Cultuur neemt haar lezing nu op in het jaarprogramma 2020.

 • Zondagmiddag 13 oktober 15:00 uur:
  In een coproductie met het Kulturhus draaien we de film “De Rode Ziel” van Jessica Gorter (dochter van de NES-leden Ida en Oene Gorter). Jessica zal de (achtergronden van de) film inleiden en na afloop eventuele vragen beantwoorden. Klik hier voor de aankondiging.

 • Vrijdagmiddag 1 november 16:30 u
  Ontmoeting met de tafel Kunst & Cultuur. (klik hier voor de aankondiging
  ).

 • Zaterdagavond 9 november 20:00 uur:
  We vieren als tafel Kunst & Cultuur ons derde lustrum met een optreden van Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint in de Jumbo-zaal van het Kulturhus met het programma Literair Varié2.

 

Wilt u meer weten over de bijeenkomsten van de Tafel Kunst & Cultuur in de afgelopen jaren: Klik hier voor eerdere bijeenkomsten.

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>


 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Filosofie 250x10015 jaar

 • De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Door de opkomst van de wetenschappen is haar werkterrein verschoven naar het zoeken van antwoorden op vragen waarop de wetenschap nog geen of twijfelachtige antwoorden heeft kunnen geven. Wat zijn die belangrijkste filosofische vraagstukken? Zonder uitputtend te zijn: wat is geluk, rechtvaardigheid, kennis, schoonheid, liefde, voelen, spreken, geloven, dromen, handelen, genieten, denken, leven? Als je met deze "levens"vragen kritisch aan de slag gaat, wordt je je bewust van je eigen vooronderstellingen en biedt het je de mogelijkheid die met anderen (filosofen en niet-filosofen) te toetsen.

 

 • Informatie/Aanmelding Leden van de Tafel Kunst & Cultuur die bereid zijn een eigen inbreng te leveren zijn van harte welkom. Zij die die meer informatie willen hebben en/of willen deelnemen aan één van de twee filosofiegroepen (zie hierna) kunnen contact opnemen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp Filosofie 1 of Filosofie 2.

 

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

Filosofie 1

 • Filosofiegroep 1 is sinds oktober 2005 één middag in de maand actief. Dat is altijd de eerste donderdag van de maand en wel van: 13:30 - 15:00 uur.
  De groep bestaat op dit moment uit zestien leden.

 • Wat bespreken we zoal? In de 150 bijeenkomsten die we achter de rug hebben, zijn veel verschillende onderwerpen aan bod geweest. We hebben via de video/dvd een uitgebreide Teleac-cursus gevolgd waarin de meest bekende filosofen, te beginnen met Plato en Aristoteles, zijn behandeld alsmede de belangrijkste stromingen door de eeuwen heen en actuele ethische vraagstukken. Nog een greep: de Chaostheorie, de globalisering in relatie tot de tendens tot individualisering, levenskunst, het einde van het grote verhaal (Lyotard), identiteit en authenticiteit, etc. De actualiteit wordt sowieso niet geschuwd. Interessante artikelen uit het Filosofie Magazine kunnen leiden tot discussies. Ook religie gerelateerde onderwerpen zijn besproken. 

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

Filosofie 2

 • Filosofiegroep 2 is sinds begin 2017 één middag in de maand actief. Dat is altijd de derde donderdag van de maand en wel van: 13:30 - 15:00 uur.
  De groep bestaat op dit moment uit twaalf leden.

 • De groep volgt in grote lijnen de geschiedenis van de westerse en niet-westerse filosofie, plaatst de door filosofen gegeven antwoorden op de vragen van Kant: "Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens?" in historisch perspectief en schuwt niet de antwoorden te toetsen aan de hedendaagse actualiteit.

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Literatuur 250x10015 jaar

 • De Tafel Kunst & Cultuur kent twee literatuurgroepen (aangeduid als leesgroepen). Er is geen inhoudelijk verschil tussen leesgroep 1 en 2 zoals ze worden aangeduid.
   
 • Wat wordt er gelezen, hoe komt de keuze tot stand en hoe vindt de bespreking plaats?
  Er wordt zowel Nederlandse literatuur als vertaalde buitenlandse literatuur gelezen. Het kan een klassiek boek zijn, maar ook moderne literatuur, waarbij prijswinnaars van literatuurprijzen hoog scoren. 
  De keuze van de boeken geschiedt uiterst democratisch, een ieder kan zijn/haar voorkeuren inbrengen.
  De bespreking van de boeken is volledig open. Alle deelnemers krijgen het woord om hun mening te geven over de literaire kwaliteiten van het boek. Vervolgens is het meest spannende deel van de bespreking de interpretatie van de inhoud van het boek. Volgens literatuur-wetenschappelijke opvattingen heeft elke lezer recht op zijn eigen interpretatie. Onder één voorwaarde: de interpretatie moet zijn af te leiden uit de tekst.

 • Leesgroep 1 komt 8x per jaar op donderdag van 13.00 - 14.30 u bij elkaar.
  Leesgroep 2 komt 8x per jaar op woensdag van 16.00 - 17.30 u bij elkaar.
 • Informatie/Aanmelding
  Leden van de Tafel Kunst & Cultuur die meer informatie willen hebben en/of willen deelnemen aan een leesgroep kunnen contact opnemen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp Leesgroep.

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

 

 

 plaatje kunstcultuur met logo Levenskunst 250x10015 jaar

 • Invulling geven aan het leven verloopt voor iedereen anders: individuele omstandigheden en individuele mogelijkheden verschillen. Het is de kunst om het leven niet zomaar te laten gebeuren, maar om, daar waar mogelijk, regie te houden over dat verloop. Met elkaar praten over hoe we dat wel of niet doen, helpt ons in te zien welke mogelijkheden er zijn en of we daar praktisch wat mee kunnen doen in ons eigen leven. Zie voor een kleine verkenning van wat levenskunst is: Prof. Dr. J. Dohmen over Levenskunst.

 • Sinds 2010 verdiept een groep NES-leden, mannen en vrouwen, zich in het onderwerp Levenskunst. De groepsleden hebben zich “inspanningsplichtig” verklaard om wakker en wijs ouder te willen worden.
  Wij onderzoeken verschillende levensthema’s, wij bevragen en stimuleren elkaar onze meningen te toetsen en onze daadkracht te ontwikkelen.

 • Levenskunst heeft zes bijeenkomsten per jaar op donderdagmiddag van 14:00 - 16:30 uur. Sinds 2018 eten we 1 keer per maand met elkaar. Levenskunst in de praktijk!

 • De middagen worden voorbereid en uitgevoerd door Nera Cordes, Else Molenaar en Janny van Helden.

 • Zie voor een beschrijving van behandelde onderwerpen: Wim Berenschot - Levenskunst-Levensvragen.

 • Informatie/Aanmelding
  Leden van de Tafel Kunst & Cultuur die meer informatie willen hebben en/of willen deelnemen aan een groep kunnen contact opnemen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp Levenskunst.

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

 

 

 

plaatje kunstcultuur met logo Inspiratie Zingeving 250x10015 jaar

 • We worden allemaal ouder en dat ouder worden gaat vaak gepaard met veel veranderingen in het leven. We werken niet meer en zoeken ons heil in vrijwilligerswerk of we richten onze aandacht meer op onze kinderen en kleinkinderen. We krijgen meer problemen met onze gezondheid en we zien steeds meer mensen om ons heen wegvallen. Hoe gaan we om met al deze veranderingen? Vaak vragen we ons dat niet eens af. We doen wat we denken dat goed is. In de groep Inspiratie en Zingeving is het de bedoeling dat we ons meer bewust bezighouden met veranderingen in ons leven en aan elkaar uitwisselen hoe we daarmee omgaan en met welke vragen we blijven zitten en wat we daarmee doen. Wellicht is het mogelijk dat we zodoende op andere gedachten gebracht worden, of dat we gesterkt worden in: hoe we op veranderingen in ons leven reageren. We merken zo door wie of wat we geïnspireerd zijn in ons leven en worden we ons meer bewust van onze zingeving aan het leven.

 • We doen dat door in deze groep elkaar te vertellen wat ons in de afgelopen tijd het meest heeft bezig gehouden. Aan de hand hiervan proberen we vast te stellen of in de verhalen die we elkaar vertellen thema’s liggen waar we wat verder op door kunnen gaan en onze gedachten erover uit te diepen. Ook is het mogelijk dat een lid een thema heeft waar hij of zij wat mee zou willen. Klik hier voor een nadere toelichting en de ervaringen van groepsleden.

 • In principe komen we elke maand bij elkaar. De groep wordt geleid door Marijke Boverhof en Feike van Gorkum. Zij begeleiden vooral de voortgang ven het proces in de groep. De groep bepaalt de inhoud van wat er besproken wordt. Verder wordt van elke deelnemer gevraagd om datgene wat in de groep besproken wordt en dat persoonlijk is, niet aan derden te vertellen.

 • Informatie/Aanmelding
  Leden van de Tafel Kunst & Cultuur die meer informatie willen hebben en/of willen deelnemen aan een groep kunnen contact opnemen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp Inspiratie & Zingeving.

<klik hier voor terug naar inhoudsopgave>

Top