Lezing ”Verbeelde Waarheid”
door Drs Marc Roth van Spark Travel

 

Voor een volle ds Prinszaal begon Drs Marc Roth op donderdagmiddag 16 januari zijn voordracht. Met zijn reisbureau Spark Travel organiseert de heer Roth reizen naar Noord-Korea. Ook verzamelt hij z.g. sociaal realistische kunst, oftewel de posters die gebruikt werden om propaganda te maken voor het communisme, zoals ook in Rusland en China. Naar aanleiding van deze kunst nam hij ons mee op een tocht door Noord-Korea, met de vraag: is wat de kunst ons laat zien de waarheid? Of is het een impressie van wat de waarheid zou moeten zijn?

2020 01 27 115754

 

Het is onmogelijk om op eigen gelegenheid te reizen, men krijgt altijd een chauffeur en twee gidsen mee. Die moeten ervoor zorgen dat niet van de gebaande paden wordt afgeweken. Onderweg mag men de hotels niet verlaten, ook kan niet worden gestopt bij boerderijen of dorpjes. Er wordt wel gebouwd met het oog op een open toekomst, zoals bijvoorbeeld een nieuw internationaal vliegveld waar alleen een paar binnenlandse vluchten naartoe gaan. Of een hotel in Pyongyang (afbeelding) waar al 30 jaar aan gebouwd wordt, maar dat nog steeds niet af is.

 Bezoekers hebben toegang tot slechts zes stations van de Metro in Pyongyang. Daar zouden figuranten in- en uitstappen en een paar treinen heen en weer rijden. Dat lijkt echter een broodje aap te zijn. Hopen we maar.

2020 01 27 115730


Het land wordt nog steeds “geregeerd” door Kim-Il-Sung, die na zijn overlijden werd benoemd tot Eeuwig President. Zijn opvolgers brengen het niet verder dan Generaal. Japan hield Korea bezet tot het einde van de tweede wereldoorlog, waarna het land in twee delen werd gesplitst. Er volgde een oorlog tussen de beide gebieden, vanuit het zuiden met de Amerikanen en vanuit het Noorden met de Russen. Er is nog steeds geen vrede gesloten, wel geldt er een wapenstilstand. Vrij reizen tussen Noord en Zuid is niet mogelijk.

 

 Het is niet makkelijk om er te komen, de luchtvaartmaatschappij Air Koryo mag bijna nergens meer landen, behalve in Peking, Shenyang en Vladivostok. Vanuit Peking kan men ook met de trein naar PyongYang reizen.

 

Aan het eind van zijn lezing moest de heer Roth bekennen dat het voorlopig niet duidelijk zal worden of alles wat we krijgen voorgeschoteld de waarheid is, of een sprookje, verteld aan de hand van fraaie beelden. Voor de liefhebbers van een rustige vakantiebestemming waar alles voor ze geregeld wordt, lijkt het een fijne ervaring. Lege snelwegen, lege vliegvelden, lege hotels, maar met weinig gelegenheid om mensen te ontmoeten.

Yvonne Beumer

Voor de lezing van professor Boonstra van RABO NEDERLAND had het presidium de Rabo zaal gereserveerd in plaats van de gebruikelijke ds. Prins zaal. We waren verheugd dat zoveel economie leden maar ook leden van de andere tafels aanwezig waren. Ook de doelstelling om potentiele leden mee te nemen was zeer geslaagd.


Na een korte introductie over zijn jeugd in Heerde nam Prof. Boonstra ons mee in de wereld van de banken. Geld door de eeuwen heen. Via schelpen, naar gouden en zilveren munten, de gouddekking van de Nederlandse munt, naar het vertrouwen van ons in papier en giraal geld. En niet zoals in een aantal Afrikaanse landen met super inflatie waar het vertrouwen zoek is en de munt veranderd in beltegoeden waarmee de inwoners elkaar betalen. Wel een vorm van digitaal betalingsverkeer overigens met de opmerking dat het om kleine bedragen gaat.


Hij toonde in een aantal grafieken de snelle veranderingen van ons betaalgedrag. Van contant naar digitaal in de laatste vijf jaar. Zijn verwachting voor de komende jaren is dat dit zal doorgroeien, maar dat het contante geld wel zal blijven bestaan. De bitcoin, met zijn vele verliezers, de digitale munt van Facebook of Alibaba kwamen aan de orde. Deze laatste twee staan op dit moment ophold. Door de Nederlandse wetgeving zal het naar zijn mening nog wel even duren voor dat zij voet aan wal zetten in ons land. Wel zijn de veranderingen in het bankwezen nog niet ten einde.


Een geslaagde avond met een terecht hoge opkomst.

 

Voor wie een half uurtje tijd over heeft de komende tijd.
Onder koning Willem 1 werd de Nederlandsche Staatsbank opgericht. De grootste geldverstrekker aan deze bank was mevrouw Borski. Prof Boonstra noemde haar naam. Een puissant rijke weduwe. Haar dochters trouwden met mannen met de namen Mees, Insinger, Pierson. Ongetwijfeld kent u deze namen uit de hedendaagse financiële wereld.
Enkele jaren geleden maakte Andere Tijden een programma over mevrouw Borski en haar nazaten.
Rien van der Stege

 • er komt een werkgroepje, die de functie en werking van de NES-website voor simpeler gebruik door (potentiële) leden gaat optimaliseren. Mocht iemand hieraan willen deelnemen, dan s.v.p. spoedig aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • er komt geen werkgroepje voor ledenaanwas 2020, want de persoonlijke benadering van potentiële leden door leden en meer ruimte voor kennismaking vooraf wordt als meest effectief gezien
 • revitalisering 2020 gaat zich richten op meer activiteiten door Tafels gemeenschappelijk en op meer verenigingsbrede activiteiten
 • er komt via NES Actueel een oproep voor een professional, die circa tien keer per jaar onze mediakar wil bedienen bij lezingen van Tafels
 • iedere vrijdagmiddag is er een borrel in de Sociëteitskamer
 • de Tiemeborrel met hapjes is op vrijdag 17 januari 2020
 • de eerstkomende bestuursvergadering is op 7 februari 2020
 • de Algemene Vergadering vindt plaats op donderdag 13 februari 2020 vanaf 20:00 uur
 • agenda en bijlagen voor de AV worden in de eerste week februari aan een ieder gemaild en liggen ter inzage in de Sociëteitskamer
 • een kandidaat-bestuurslid woont inmiddels bestuursvergaderingen bij met het oogmerk de als dan aftredende penningmeester op te volgen na de Algemene Vergadering
 • het eerstkomend tafelvoorzittersoverleg (TVO) is op 20.03.2020
 • het Voorjaarsbuffet is gepland op vrijdag 20.03.2020

De foto's, gemaakt door Bep Pol zijn geplaatst op NES in BEELD, klik hier om ze te bekijken.

 

NES 3709a

Top