Doelstelling Tafel Economie


Economie is de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van de mens in zijn streven naar welvaart in hun oorzakelijk verband. Dagelijks zijn wij betrokken bij tal van economische processen, omdat in bijna al onze handelingen een economisch aspect aanwezig is. Men onderscheidt theoretische en praktische economie. Wij zullen ons met dit laatste bezig gaan houden.
Aan de orde kunnen komen: lokale, nationale en internationale aspecten van de economische vraagstukken, alsmede ontwikkelingen op de financiële beurzen. Inleidingen van gastsprekers, discussies en bedrijfsbezoeken behoren tot de belangrijkste activiteiten van de Tafel Economie.
Bijeenkomsten van de Tafel Economie vinden in de regel plaats op de donderdagavond aanvang 20:00 uur, inloop: 19.30 uur
Daarnaast worden bedrijfsbezoeken afgelegd, om bedrijven in onze regio en daarbuiten beter te leren kennen.

 

Samenstelling Presidium Tafel Economie.
Hans Tromp (vz), tel. 038-3759532, Riet Alderkamp, Jan Ooms en Rien van der Stege. Het mailadres van de Tafel is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Verslag van de bijeenkomsten Tafel Economie vanaf januari 2019:

 

Globalisering en de limiet van het vrije marktdenken

 

Over dit interessante onderwerp hield onze plaatsgenoot, de heer August Elich, op 10 januari, een zeer boeiend en indringend betoog. Gedurende de door hem vooraf aangekondigde 45 minuten hield hij de aandacht van de vele aanwezigen vast; de opkomst was overweldigend te noemen; 60 personen mochten van zijn visie op dit onderwerp kennisnemen.

Globalisering is absoluut een complex proces van wereldwijd, politieke en culturele integratie met als kenmerk een wereldwijde arbeidsdeling. Globalisering treedt niet altijd langs de weg van de geleidelijkheid op, maar verschijnt in de ene periode in een versneld tempo, terwijl een vertraagd proces er zomaar op kan volgen. De vrije markt reageert heel snel op plotselinge en onverwachte tweets van bij voorbeeld Donald Trump of eerder de uitsparaken van Margaret Thatcher en het “wir schaffen das” van Angela Merkel. De heer Elich ging nog verder terug in het verleden en memoreerde aan Aristotelis toen deze 350 jaar geleden de import van luxegoederen verbood. Vandaag de dag krijgt de robotisering een grote invloed op de personele bezetting in tal van landen. Te veel aspecten om in dit korte verslag daar verder op in te gaan. Aansluitend aan zijn “Oratie” kwam een door de inleider gewenste levendige discussie opgang.

Vermeldenswaard is nog een verrassing voor de spreker in het feit dat zijn echtgenote, ook aanwezig, een zoon en een kleinzoon, beiden helemaal uit Bolsward, hadden gevraagd om Pa en Opa te horen spreken over één van zijn stokpaardjes.

De voorzitter bedankte August Elich voor deze boeiende avond en nodigde ons allen uit voor een deze keer (gratis) drankje. De nazit was gezellig en onderhoudend.

Adri van ‘t Hof

 

Go Ahead Eagels 

 

Donderdag 11 april heeft onze plaatsgenoot Edwin Lugt ons geïnformeerd over het wel en wee van de voetbalclub Go Ahead Eagels. Edwin is tot medio 2018 voorzitter van de Eagels geweest. Go Ahead Eagels is een volksclub met een zeer trouwe en (soms te) fanatieke supporters. Het nog steeds in gebruik zijnde stadion ligt in een volkswijk aan de Vetkampstraat. Het is in de loop der jaren uiteraard aangepast, maar er werd soms ook noodzakelijk creatief geïmproviseerd om te voldoen aan eisen die door de UEFA werden opgelegd. De club wordt geleid door praktisch allemaal vrijwilligers en met een beperkt budget. De belangrijkste inkomsten komen uit de televisierechten. De verschillen tussen 1e en Eredivisie zijn groot en zijn extreem groot t.o.v. de buitenlandse competities. De bezoekers dragen globaal 15% bij. Men wil een prudent financieel voeren, waarbij de gemeente Deventer niet geconfronteerd gaat worden met tekorten. Naast het bieden van wedstrijden is men ook maatschappelijk actief, waarbij in bijzondere gevallen ook heel persoonlijk aandacht wordt gegeven, zowel aan kinderen als aan een oudere dame. Veel bekende spelers en trainers hebben bij Go Ahead Eagles geacteerd. Bijvoorbeeld Dick Schneider, Paul Bosvelt, Edwin en Marc Overmars, maar ook de trainers als dr. Frantisek Fadrhonc, Bert van Marwijk, Leo Beenhakker en Barry Hughes die de toevoeging Eagels heeft bedacht. Naast de financiële en maatschappelijk beschouwingen werden ook aardige anekdotes verteld. Bijvoorbeeld de winnaar van de hoofdprijs, bezoek aan de uitwedstrijd Europacup, die in het bestuur tot Hoofd Buitenlandse Betrekkingen werd benoemd, omdat bij de uitwedstrijd in Hongarije geen supporters uit Deventer werden toegestaan. Een interessante lezing die een inkijk gaf van een bijzonder voetbalbedrijf.

Jan Ooms

 

Bezoek aan de scheepswerf in PAPENBURG op 13 aug

 

Wat een mooie manier om het 15-jarig bestaan van de Tafel Economie te vieren. Met 54 leden, waarvan 12 dames, waren we met de bus op reis naar één van de grootste werven voor cruiseboten ter wereld: MEYER WERFT in Papenburg in Duitsland. Er werken ca 3500 werknemers en nog eens 14000 mensen werken in de toeleverende bedrijven.

De oorsprong van dit bedrijf ligt in de 16e eeuw toen er in dit gebied turf werd afgegraven en vervoerd moest worden eerst met paard en kar en later met boten. De fam. Meyer heeft van generatie op generatie vanaf 1795 een bedrijf opgebouwd tot een concern dat wereldwijd naam heeft gemaakt met de bouw cruiseschepen/veerboten voor enkele honderden mensen tot wel vijfduizend. Eerst van hout en later van staal, tegenwoordig met de meest moderne voorzieningen en luxe voor de verwende gasten van vandaag.

We kregen een drietal films te zien over de historie van het bedrijf, de bouw van de schepen en de wijze waarop de schepen door het smalle Emskanaal naar de open zee, 40 km, gemanoeuvreerd worden.

In 2 groepen werden we door het bedrijf geleid en kregen we een prima indruk van de gigantische productiehallen waar alle componenten van de schepen werden gemaakt en/of samengesteld en met enorme hijskranen op hun plaats werden gebracht in de schepen in aanbouw, soms 20 etages hoog.

Jaarlijks kunnen 3 tot 4 grote cruiseschepen worden geleverd; de doorlooptijd is ca 36 maanden: 18 maanden voorbereiding en een zelfde periode voor de bouw en aflevering.

We waren allemaal onder de indruk van de wijze waarop dit bedrijf zich technisch en zakelijk heeft weten te ontwikkelen: uniek!

Veel waardering was er voor de rondleiders die ons met veel kennis en de nodige humor wisten te boeien. Wij kregen er een droge keel van.

Tot slot: hulde voor het presidium van onze Tafel Economie. Zij hebben ons een excursie geboden die uitermate boeiend was. Zelfs een mankement aan de bus bracht hen niet van hun stuk. Presidium bedankt.

Th. v.d. Heuvel

 

Jacco Eltingh

 

Op vrijdagmiddag 11 oktober had de Tafel Economie Jacco Eltingh uitgenodigd voor een ontmoeting met.....

Jacco was jarenlang toptennisser. Samen met Paul Haarhuis stond hij lange tijd op nummer 1 van de wereldranglijst. Bij het enkelspel behaalde hij plaats 19.

Het werd een informele en humoristische bijeenkomst. Jacco vond het leuk om op vragen uit het publiek in te gaan en die kwamen er veelvuldig.

Hij begon direct te vertellen wat hij tijdens zijn profcarrière aan prijzengeld had gewonnen. “Dan is daar geen misverstand meer over”.

Als 13-jarige ging hij al naar een gastgezin in Deurne. Daar was toen de trainingsaccommodatie van de tennisbond. Als er dan in het weekend toernooien waren, kwam hij wekenlang niet thuis.

Bij buitenlandse toernooien moest er direct belasting worden betaald, nadat het prijzengeld in ontvangst was genomen. Zo werden er veel leuke wetenswaardigheden verteld.

Bij de vraag waarom Nederlandse tennissers weinig succesvol zijn, was het antwoord dat het mede komt omdat de jeugd te veel “gepamperd” wordt en ouders het vaak beter weten dan de trainer.

Door ernstige problemen met z'n knie kwam er op 28 jarige leeftijd al een einde aan z'n profcarrière. Tegenwoordig is Jacco technisch directeur bij de KNLTB.

Riet Alderkamp.

 

Vrijdag 22 november is onze laatste activiteit voor dit jaar.

We zoeken het dan wat dichterbij en gaan naar de Orgelbouwer Reil in Heerde.

Een bedrijf waar met grote vakmanschap en liefde voor het product prachtige orgels worden gebouwd. Binnenkort komt de uitnodiging en aanvullende informatie.

 

Voor 2020 zijn inmiddels een aantal sprekers en datums definitief en we werken hard aan een verdere invulling van een interessant programma. U kunt vast 15 januari en 16 april in uw agenda noteren.

 

Vanzelfsprekend ontmoeten wij u graag op de komende bijeenkomsten.

Het Presidium van de Tafel Economie.

Hans Tromp, Riet Alderkamp, Rien van de Stege en Jan Ooms.

 

Top