Doelstelling Tafel Economie


Economie is de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van de mens in zijn streven naar welvaart in hun oorzakelijk verband. Dagelijks zijn wij betrokken bij tal van economische processen, omdat in bijna al onze handelingen een economisch aspect aanwezig is. Men onderscheidt theoretische en praktische economie. Wij zullen ons met dit laatste bezig gaan houden.
Aan de orde kunnen komen: lokale, nationale en internationale aspecten van de economische vraagstukken, alsmede ontwikkelingen op de financiële beurzen. Inleidingen van gastsprekers, discussies en bedrijfsbezoeken behoren tot de belangrijkste activiteiten van de Tafel Economie.
Bijeenkomsten van de Tafel Economie vinden in de regel plaats op de donderdagavond aanvang 20:00 uur, inloop: 19.30 uur
Daarnaast worden bedrijfsbezoeken afgelegd, om bedrijven in onze regio beter te leren kennen.

 

 

 

Samenstelling Presidium Tafel Economie.
Hans Tromp (vz), tel. 038-3759532, Riet Alderkamp, Jan Ooms en Rien van der Stege. Het mailadres van de Tafel is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Verslag van de bijeenkomsten Tafel Economie vanaf november 2018:

Bedrijfsbezoek aan REMEHA 14-11-2018

Met 49 leden vertrokken we volgens het carpoolingprincipe (hoe economisch!) naar Remeha in Apeldoorn, dezelfde grond waar in 1935 het bedrijf als fiets-/metaalhandel zijn activiteiten startte. De groeispurt ontstond in de jaren’ 60 na de gasvondst bij Slochteren.

We werden welkom geheten door het hoofd HRM (personeelsmanagement), die later met 3 collega’s de rondleiding verzorgde in de assemblageafdeling.
De missie van Remeha is: “to be leading in smart thermal comfort solutions” en dat dit principe serieus wordt genomen blijkt uit het grote aantal van 70 medewerkers R&D op een totaal bestand van 700 medewerkers!
Na overname van 2 bedrijven is de BDR Thermea group gevormd, die met 7 competentiecenters actief is in Europa en met een omzet van 2 miljard 250.000 ketels per jaar levert in Europa, Rusland, de USA en China, waarbij dit laatste land enorme groeikansen, maar ook bedreigingen biedt (kopieerkunst!).
De BDR group is actief op 3 markten: particuliere, projectmatige nieuwbouw en - renovatie en tenslotte utiliteitsbouw, die 70% van het totaal beslaat.
Remeha is een Stichting, deels in handen van de medewerkers, waardoor stabiliteit en continuïteit zijn gewaarborgd en Apeldoorn geldt als het technische hart.
Concurrenten van Remeha in Nederland zijn: Intergas, Nefit (sedert vorig jaar problemen ontstaan bij de brander van een vorig type ketel) en Vaillant.

Bij de rondleiding in de (verrassend schone) assemblagehal viel op dat robotisering hier nauwelijks een rol speelt; in de drukke periode (september- april) werken hier 150 mensen, waarvan 100 uitzendkrachten aan de productie van de verschillende ketels.
Vanaf mei zijn er nog ca. 20 uitzendkrachten aan het werk.
10 jaar geleden was de Avanta populair, nu is dat de kleinere en meer efficiënte Tzerra ketel die in 20 minuten wordt gemaakt tegen 38 minuten voor de Avanta.
Opvallend was de inbouw van een plat expansievat in de ketel waar voorheen een los groter vat werd toegepast.

Na de rondleiding kregen we een indrukwekkende lezing van Marco Bijkerk, de R&D manager over de energiemarkt nu en de toekomst, waarbij gas nog steeds een hele schone brandstof is en met kern- en zonne-energie de beste oplossing lijkt voor de CO2 problematiek. Zo leerden we dat we gemiddeld 58 kWh per dag verbruiken en dat 14 zonnepanelen op een topdag 153 kWh produceren.
Op een vraag van een tafellid hoeveel water door 1 m3 gas wordt verwarmd kwam na enig rekenwerk het antwoord: 239 liter water met 30 graden C.
De BDR group richt zich vooral op de ontwikkeling van waterstof- en hybride ketels. Iedereen was onder de indruk van dit bijzondere bedrijf en ging met extra kennis huiswaarts!

Henk Timmer

Globalisering en de limiet van het vrije marktdenken

Over dit interessante onderwerp hield onze plaatsgenoot, de heer August Elich, een zeer boeiend en indringend betoog. Gedurende de door hem vooraf aangekondigde 45 minuten hield hij de aandacht van de vele aanwezigen vast; de opkomst was overweldigend te noemen; 60 personen mochten van zijn visie op dit onderwerp kennisnemen.

Globalisering is absoluut een complex proces van wereldwijd, politieke en culturele integratie met als kenmerk een wereldwijde arbeidsdeling. Globalisering treedt niet altijd langs de weg van de geleidelijkheid op, maar verschijnt in de ene periode in een versneld tempo, terwijl een vertraagd proces er zomaar op kan volgen. De vrije markt reageert heel snel op plotselinge en onverwachte tweets van bij voorbeeld Donald Trump of eerder de uitsparaken van Margaret Thatcher en het “wir schaffen das” van Angela Merkel. De heer Elich ging nog verder terug in het verleden en memoreerde aan Aristotelis toen deze 350 jaar geleden de import van luxegoederen verbood. Vandaag de dag krijgt de robotisering een grote invloed op de personele bezetting in tal van landen. Te veel aspecten om in dit korte verslag daar verder op in te gaan. Aansluitend aan zijn “Oratie” kwam een door de inleider gewenste levendige discussie opgang.

Vermeldenswaard is nog een verrassing voor de spreker in het feit dat zijn echtgenote, ook aanwezig, een zoon en een kleinzoon, beiden helemaal uit Bolsward, hadden gevraagd om Pa en Opa te horen spreken over één van zijn stokpaardjes.

De voorzitter bedankte August Elich voor deze boeiende avond en nodigde ons allen uit voor een deze keer (gratis) drankje. De nazit was gezellig en onderhoudend.

Adri van ‘t Hof

 

 

Inmiddels zijn de activiteiten en de overigens datums definitief.

 

Donderdag 11 april is de eerder uitgestelde lezing van Edwin Lugt gepland.

De heer Lugt was voorzitter van de Go Ahead Eagels en nauw betrokken bij het wel en wee van die voetbalclub. In deze lezing gaat het niet over voetbal als sport maar over de bedrijfsmatige aspecten en de maatschappelijke effecten van een voetbalclub.

Dinsdag 13 augustus. Bedrijfsbezoek van 9:00 tot 18:00

Een bedrijfsbezoek waar we een hele dag voor nodig hebben, vanwege de afstand die we met de bus moeten afleggen en de omvang van wat ze daar maken. Erg groot dus. Nadere informatie volgt.

 

Vrijdag 4 oktober hebben we onze Ontmoeting met de Tafel Economie.
Een reden om te komen is uiteraard het elkaar ontmoeten met drankjes en hapjes.
En als speciale spreker hebben we Jacco Eltingh bereid gevonden (samen met Paul Haarhuis wereldkampioen in het dubbelspel en o.a. winnaar van Wimbledon en momenteel Technisch Directeur bij de Tennisbond) om zijn ervaringen in de tenniswereld met ons te delen.

 

Vrijdag 22 november. Bedrijfsbezoek Reil Orgelbouw te Heerde

Nadere informatie volgt. 

 

 

Wij ontmoeten u graag op de komende bijeenkomsten.

 

 

Top