Doelstelling Tafel Economie


Economie is de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van de mens in zijn streven naar welvaart in hun oorzakelijk verband. Dagelijks zijn wij betrokken bij tal van economische processen, omdat in bijna al onze handelingen een economisch aspect aanwezig is. Men onderscheidt theoretische en praktische economie. Wij zullen ons met dit laatste bezig gaan houden.
Aan de orde kunnen komen: lokale, nationale en internationale aspecten van de economische vraagstukken, alsmede ontwikkelingen op de financiële beurzen. Inleidingen van gastsprekers, discussies en bedrijfsbezoeken behoren tot de belangrijkste activiteiten van de Tafel Economie.
Bijeenkomsten van de Tafel Economie vinden in de regel plaats op de donderdagavond aanvang 20:00 uur, inloop: 19.30 uur
Daarnaast worden bedrijfsbezoeken afgelegd, om bedrijven in onze regio beter te leren kennen.

 

 

Samenstelling Presidium Tafel Economie.
Hans Tromp (vz), tel. 038-3759532, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Teuny Kok-Schot, Riet Alderkamp, Jan Ooms en het nieuw aangetreden presidium lid Rien van de Stege, t.z.t. de opvolger van Teuny Kok-Schot.

 

 

Overzicht Bijeenkomsten Tafel Economie in 2018:
Voor het komend jaar zijn er 3 lezingen, 2 bedrijfsbezoeken en is de Ontmoeting met de Tafel Economie gepland.

Wat dit jaar al is geweest:
Donderdag 11 januari is de heer Frits Smit begonnen met een lezing over Vitale Vakantieparken op de Veluwe. Hij is daar de voorzitter van. De belangrijkste uitdaging die de vakantieparken op de Veluwe momenteel hebben is het aantrekkelijk blijven voor de toerist. Een groot percentage parken hebben een kwaliteitsimpuls nodig om zich toekomstig bestendig te kunnen ontwikkelen. Dhr. Smit schetste welke problematiek daarbij speelt en wat de economische effecten van de toeristenindustrie op onze omgeving zijn. Voor een aandachtig publiek werd de werkwijze van het Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken verduidelijkt en toegelicht welk type vakantieparken het meest voor een vernieuwende aanpak in aanmerking komen.

 

Donderdag 12 april. We gaan dan naar het eerder geplande bezoek aan Life & Mobility in Doetinchem. Op donderdagmiddag vertrokken we met 30 mensen in de bus richting Doetinchem voor een bezoek aan het bedrijf. Onze dorpsgenoot en voormalige ceo Henk Potappel reist ook mee en zal deze middag als gastheer optreden.
Na de prettige ontvangst verzorgt Henk Potappel de inleiding. Het bedrijf is in 1952 opgericht in Silvolde onder de naam Revab. Sinds 2009  zijn ze in Doetinchem gevestigd. Er worden rolstoelen en scootmobiels gemaakt met als doel om gebruikers met meervoudige handicaps een zo groot mogelijke vrijheid te geven. Daarbij is innovatie erg belangrijk! Er wordt gewerkt met een modulair systeem. De onderdelen worden aangeleverd van overal over de wereld en in Doetinchem geassembleerd. Door dit systeem is het bedrijf erg flexibel en kunnen klantspecifieke producten binnen 5 dagen worden gerealiseerd. Ook de rolstoelen die je bij de ingang van bijna ieder ziekenhuis aantreft, worden in dit bedrijf gemaakt.
Inmiddels heeft het bedrijf op verschillende locaties vestigingen en zijn ze ook in Duitsland en Frankrijk actief. Er werken ongeveer 150 mensen, waarvan 80 in Doetinchem.
Ten aanzien van het personeel is er een eigen visie, iedere medewerker moet zich onafhankelijk kunnen opstellen en het gevoel van eigenwaarde moet bevorderd worden. 40 % van het personeel is vrouw en vooral door hun inzet en betrokkenheid verdienen zij de voorkeur, waarbij deeltijdbanen soms wel een nadeel zijn.
In drie groepen krijgen we een rondleiding door het bedrijf en zien de verschillende afdelingen, het assembleren van de verschillende producten, de innovatieafdeling, kwaliteitsafdeling, testafdeling en ontwerpafdeling. Overal is het schoon, overzichtelijk en voelt als prettig. Het is bijzonder dat iedereen met zoveel passie spreekt over het bedrijf. Het bedrijfsbezoek wordt afgesloten met een drankje, Hans bedankt de inleiders voor het interessante bedrijfsbezoek en we gaan met een goed gevoel weer huiswaarts, waarbij Henk Potappel nog iets over zijn carrière vertelt.

 Verder zijn nu definitief de volgende bijeenkomsten geregeld.

 

 Donderdag 14 juni. De heer Edwin Lugt, voorzitter van de profvoetbalclub Go Ahead Eagles zal ons met een lezing een inkijkje geven, wat er zoal speelt om aan een bijzonder bedrijf leiding te geven.

 

Donderdag 20 september geeft de heer Paul Postma een inleiding over de vele aspecten van marketing.
De heer Postma is een toonaangevende persoon in Nederland binnen zijn vakgebied.

 

Vrijdag 5 oktober vanaf 16:30. Ontmoeting met de Tafel Economie.

 

En in de maand november is er een (principe) afspraak met een bedrijf, waarbij de focus op de ontwikkelingen van duurzame energie ligt met o.a. de vraag, wat gaat er gebeuren met onze c.v. ketels?

 

Het Presidium van de Tafel Economie

 

Top