Doelstelling Tafel Economie


Economie is de wetenschap die zich bezig houdt met het bestuderen van de mens in zijn streven naar welvaart in hun oorzakelijk verband. Dagelijks zijn wij betrokken bij tal van economische processen, omdat in bijna al onze handelingen een economisch aspect aanwezig is. Men onderscheidt theoretische en praktische economie. Wij zullen ons met dit laatste bezig gaan houden.
Aan de orde kunnen komen: lokale, nationale en internationale aspecten van de economische vraagstukken, alsmede ontwikkelingen op de financiële beurzen. Inleidingen van gastsprekers, discussies en bedrijfsbezoeken behoren tot de belangrijkste activiteiten van de Tafel Economie.
Bijeenkomsten van de Tafel Economie vinden in de regel plaats op de donderdagavond aanvang 20:00 uur, inloop: 19.30 uur
Daarnaast worden bedrijfsbezoeken afgelegd, om bedrijven in onze regio beter te leren kennen.

 

 

 

Samenstelling Presidium Tafel Economie.
Hans Tromp (vz), tel. 038-3759532, Riet Alderkamp, Jan Ooms en Rien van der Stege. Het mailadres van de Tafel is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Verslag van de bijeenkomsten Tafel Economie vanaf januari 2019:

 

Globalisering en de limiet van het vrije marktdenken

 

Over dit interessante onderwerp hield onze plaatsgenoot, de heer August Elich, op 10 januari, een zeer boeiend en indringend betoog. Gedurende de door hem vooraf aangekondigde 45 minuten hield hij de aandacht van de vele aanwezigen vast; de opkomst was overweldigend te noemen; 60 personen mochten van zijn visie op dit onderwerp kennisnemen.

Globalisering is absoluut een complex proces van wereldwijd, politieke en culturele integratie met als kenmerk een wereldwijde arbeidsdeling. Globalisering treedt niet altijd langs de weg van de geleidelijkheid op, maar verschijnt in de ene periode in een versneld tempo, terwijl een vertraagd proces er zomaar op kan volgen. De vrije markt reageert heel snel op plotselinge en onverwachte tweets van bij voorbeeld Donald Trump of eerder de uitsparaken van Margaret Thatcher en het “wir schaffen das” van Angela Merkel. De heer Elich ging nog verder terug in het verleden en memoreerde aan Aristotelis toen deze 350 jaar geleden de import van luxegoederen verbood. Vandaag de dag krijgt de robotisering een grote invloed op de personele bezetting in tal van landen. Te veel aspecten om in dit korte verslag daar verder op in te gaan. Aansluitend aan zijn “Oratie” kwam een door de inleider gewenste levendige discussie opgang.

Vermeldenswaard is nog een verrassing voor de spreker in het feit dat zijn echtgenote, ook aanwezig, een zoon en een kleinzoon, beiden helemaal uit Bolsward, hadden gevraagd om Pa en Opa te horen spreken over één van zijn stokpaardjes.

De voorzitter bedankte August Elich voor deze boeiende avond en nodigde ons allen uit voor een deze keer (gratis) drankje. De nazit was gezellig en onderhoudend.

Adri van ‘t Hof

 

Donderdag 11 april heeft onze plaatsgenoot Edwin Lugt ons geïnformeerd over het wel en wee van de voetbalclub Go Ahead Eagels. Edwin is tot medio 2018 voorzitter van de Eagels geweest. Go Ahead Eagels is een volksclub met een zeer trouwe en (soms te) fanatieke supporters. Het nog steeds in gebruik zijnde stadion ligt in een volkswijk aan de Vetkampstraat. Het is in de loop der jaren uiteraard aangepast, maar er werd soms ook noodzakelijk creatief geïmproviseerd om te voldoen aan eisen die door de UEFA werden opgelegd. De club wordt geleid door praktisch allemaal vrijwilligers en met een beperkt budget. De belangrijkste inkomsten komen uit de televisierechten. De verschillen tussen 1e en Eredivisie zijn groot en zijn extreem groot t.o.v. de buitenlandse competities. De bezoekers dragen globaal 15% bij. Men wil een prudent financieel voeren, waarbij de gemeente Deventer niet geconfronteerd gaat worden met tekorten. Naast het bieden van wedstrijden is men ook maatschappelijk actief, waarbij in bijzondere gevallen ook heel persoonlijk aandacht wordt gegeven, zowel aan kinderen als aan een oudere dame. Veel bekende spelers en trainers hebben bij Go Ahead Eagles geacteerd. Bijvoorbeeld Dick Schneider, Paul Bosvelt, Edwin en Marc Overmars, maar ook de trainers als dr. Frantisek Fadrhonc, Bert van Marwijk, Leo Beenhakker en Barry Hughes die de toevoeging Eagels heeft bedacht. Naast de financiële en maatschappelijk beschouwingen werden ook aardige anekdotes verteld. Bijvoorbeeld de winnaar van de hoofdprijs, bezoek aan de uitwedstrijd Europacup, die in het bestuur tot Hoofd Buitenlandse Betrekkingen werd benoemd, omdat bij de uitwedstrijd in Hongarije geen supporters uit Deventer werden toegestaan. Een interessante lezing die een inkijk gaf van een bijzonder voetbalbedrijf.We hebben dit jaar nog een 3 tal activiteiten.

 

 

Dinsdag 13 augustus.

Mede omdat dit jaar ook de Tafel Economie 15 jaar bestaat hebben we gemeend een bijzondere excursie te moeten organiseren. We gaan naar Duitsland en wel naar Papenburg naar de Werft Meyer.

Daar worden de cruiseschepen gebouwd die over de hele wereld luxe cruises verzorgen.

Na de busreis er is wat tijd ingepland om de benen te strekken en het aardige plaatsje Papenburg te verkennen. Daarna gaan we de lunch gebruiken in Café Mozart en krijgen dan in de middag een uitgebreide toelichting in het bezoekerscentrum ondersteunt met films van de historie van het bedrijf en het bouwen van cruiseschepen. Er zijn zalen ingericht waar o.a. cabines zijn gebouwd en op schaal gebouwde cruiseschepen staan.

Tot slot lopen we nog door de hal waar een cruiseschip in aanbouw is.

De excursie beslaat uiteraard de hele dag en we denken ongeveer 9:30 te vertrekken en tegen 19:00 uur weer in Epe te zijn. De uitnodiging  zullen in mei per mail aan de leden van de Tafel worden verzonden.

 

Vrijdag 4 oktober hebben we onze Ontmoeting met de Tafel Economie.
Een reden om te komen is uiteraard het elkaar ontmoeten met drankjes en hapjes.
En als speciale spreker hebben we Jacco Eltingh bereid gevonden (samen met Paul Haarhuis wereldkampioen in het dubbelspel en o.a. winnaar van Wimbledon en momenteel Technisch Directeur bij de Tennisbond) om zijn ervaringen in de tenniswereld met ons te delen.

 

Vrijdag 22 november is onze laatste activiteit voor dit jaar.

We zoeken het dan wat dichterbij en gaan naar de Orgelbouwer Reil in Heerde.

Een bedrijf waar met grote vakmanschap en liefde voor het product prachtige orgels worden gebouwd

 

Vanzelfsprekend ontmoeten wij u graag op de komende bijeenkomsten.

Het Presidium van de Tafel Economie.

Hans Tromp, Riet Alderkamp, Rien van de Stege en Jan Ooms.

 

Top