Tafel Reizen & Natuur
De Tafel Reizen & Natuur heeft als doel de kennis van landen, volkeren en natuur te vergroten.Naast reisverslagen zijn het vooral ook presentaties die een facet van een land, de wereld, de kosmos en volkeren belichten. De presentaties kunnen een raakvlak hebben met andere Tafels.


De Tafel Reizen & Natuur heeft een presidium van 4 personen. De leden van de Tafel kunnen inbreng hebben in het programma door aan te geven waar hun interesse naar uitgaat en personen voor te dragen om een lezing te geven. Er worden jaarlijks 3 avondbijeenkomsten en 1 middagbijeenkomst georganiseerd en we maken een uitstap. Voor de avondbijeenkomst wordt meestal een spreker van buitenaf uitgenodigd en een enkele keer is er een presentatie door een van de leden zelf. De middagbijeenkomst met als thema “Ontmoeting met …. De Tafel Reizen & Natuur” heeft een meer informeel karakter. Er is dan gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over het onderwerp.


De bijeenkomsten vinden plaats op donderdag- of vrijdagavond, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De activiteiten van de afgelopen jaren (2006-2012) vindt u hier.


Een nieuwe activiteit van de Tafel Reizen & Natuur is de NES-fietsclub. In principe wordt er een donderdagmiddag in de maanden maart t/m oktober gefietst met een gewone fiets of e-bike. Een tocht van ongeveer 30 km wordt bij toerbeurt uitgezet door een lid van de fietsclub. Vertrek vanaf het Kulturhus om 14.00 uur met halverwege een koffiestop. Gemiddelde snelheid 15 km/u. Soms is een bezoek of bezichtiging tijdens de tocht ook mogelijk. Deelname is gratis voor leden van deze Tafel, overige NES-leden en gasten betalen € 4.
Als u belangstelling hebt voor de fietsclub, meldt u zich dan aan bij Marianne Snoek, telefoon 0578 613 647 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U geniet er vast evenveel van als onze inmiddels ingefietste peddelaars.

 

Reizen, vanuit je stoel of op de fiets, vergroot je wereld en brengt je in beweging.


Nadere informatie bij:
Marianne Snoek-Wulms telefoon: 0578 613 647, e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Janny Karreman-vd Weij telefoon: 0630 709 450, e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Geertje de Boer telefoon: 0578 613 507, e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Verslag en vooruitblik

Onze eerste aktiviteit van dit jaar was op donderdagavond 19 januari. Mevrouw Henny van der Wilt gaf een kleurrijke diapresentatie over tochten door natuurparken in Californië en Utah in de Verenigde Staten van Amerika. Met kleurrijke dia's kregen wij mooie beelden te zien van de ruige natuur, immense bomen die met naam genoemd werden en nog vele andere planten. Voor een aantal bezoekers was er veel herkenning omdat zij deze parken ooit al eens bezocht hadden.

Donderdag 26 januari was de jaarlijkse vergadering van de fietsclub, onderdeel van de Tafel Reizen en Natuur. We hebben hoofdelijk gestemd over de vertrektijd, deze is half twee gebleven. We hebben de planning van de tochten verdeeld en de data zijn in de agenda's gezet.

De fietsdata voor 2017 zijn: 30/3, 20/4, 18/5, 29/6, 27/7, 31/8, 28/9, 26/10 in de middag. De vertrektijd is om half twee onder het afdak bij het nieuwe gedeelte van het Kulturhus.

Het programma voor 2017 van Tafel Reizen en Natuur stond al in het vorige bulletin van december 2016. Er zijn een aantal nieuwe leden bij de Tafel gekomen en een wijziging welke tuin wij bezoeken dit jaar. Daarom in het kort de aktiviteit en de datum.

Donderdagavond 16 maart a.s.gaan we naar Bussloo de Sterrenwacht. We krijgen een lezing en kijken bij helder weer de ruimte in met de grote kijker die buiten staat opgesteld.
De lezing van Jos Weemaes in oktober 2016 ging over de sterren in ons heelal. Alex Scholten ( Volkssterrenwacht Bussloo) wil zijn presentatie vooral toespitsen op de planeten.
Alex Scholten geeft in een kort verslag weer wat hij die avond wil gaan bespreken:

Het onderzoeken van planeten werd tot enkele decennia terug uitgevoerd door waarnemingen en foto's vanachter de telescopen. Sinds het begin van de ruimtevaart maken ruimtesondes het mogelijk om de planeten en hun oppervlak van dichtbij te bestuderen. Dit heeft een verrassende nieuwe kijk op de planeten en hun manen opgeleverd.
Aansprekende en recente voorbeelden zijn de Cassini-missie naar Saturnus, de Juno-missie naar Jupiter en de robotwagen Curiosity op Mars.
Aan de hand van fraai beeldmateriaal van deze missies worden de huidige inzichten over deze planeten besproken. Bij helder weer kan met de telescoop van de sterrenwacht naar de sterrenhemel gekeken worden.

Vrijdagavond 7 april een lezing met een powerpoint presentatie over bijen, bloemen en honing door Epenaar Wilfred Muis. We gaan honing proeven en ik hoop dat hij ook zijn heerlijke jam meeneemt van vruchten uit Hongarije, waar ook veel van zijn honing vandaan komt.

Zaterdagochtend 29 april zijn er twee vogelexcursies. De eerste begint om 5.00 uur in de ochtend en de tweede om 7.00 uur. We worden begeleid door Wim van Waveren Hogervorst.

Donderdag 27 juli fietsen we naar de tuin van Neslid Henk Timmer in Epe.

Woensdag 9 augustus maken we een uitstap naar Ossenzijl in de Weerribben. We maken een boottocht tussen de waterlelie's, bezoeken het bezoekerscentrum en het restaurant De Gele Lis.

Op vrijdagmiddag 1 september 16.30 uur heeft de Tafel een borrelmoment met..........

Donderdagavond 19 oktober houdt dhr. Anton ten Have een lezing met prachtige opnames en begeleidende muziek over Namibië.

We hopen u te ontmoeten bij onze aktiviteiten, hebt u zelf voorstellen voor een lezing of een uitstap, laat het weten aan het bestuurtje van de Tafel Reizen en Natuur.

Top